مقالات

بیماری های عروس هلندی

آشنایی با انواع بیماری های عروس هلندی

بیماری های عروس هلندی طیف وسیعی دارد که اگر با آنها آشنا نباشیم و در اولین مراحل ابتلا با آنها مقابله نکنیم منجر به هلاک شدن پرنده خواهد شد. عروس هلندی یا کوکاتیل ها پرندگانی پر جنب و جوش با انرژی و خوش اخلاقی هستند، که هر نشانه یا تغییر در رفتار و حالات آن ها ممکن است علائمی از یک بیماری در آن ها باشد. البته طبیعت این پرنده به گونه ای است که معمولا بیماری خود را پنهان می کنند.

نکته

اگر شما هم یک پرورش دهنده پرندگان زینتی از جمله تخم نطفه دار عروس هلندی ،تخم نطفه دار کاکادو ،تخم نطفه دار ماکائو و دیگر طوطی سانان هستید باید از تمامی جوانب یک پرورش و خصوصیات پرنده اطلاع داشته باشید تا بتوانید یک پرورش موفق را رقم بزنید به صورت خلاصه باید در رفتار و حالات فیزیکی و فعالیت آن ها دقت لازم به خرج داده شود تا در صورت وجود بیماری در پرنده بتوان به موقع آن را تشخیص داده و نسبت به درمان آن اقدام کرد. حال به معرفی و تشریح چند مورد مهم از بیماری های عروس هلندی ها و روش درمان آن ها میپردازیم؛

۱) عفونت روده:

عفونت روده از بیماری های عروس هلندی خطرناک و نگران کننده در این پرندگان میباشد و اگر نسبت به درمان آن به موقع اقدام نشود در جفتگیری پرنده تاثیر منفی خواهد داشت. این بیماری ممکن است از تغذیه نامناسب پرنده مثل خوردن دانه هایی که به گرد و خاک و مدفوع آلوده هستند و یا در اثر کاهش یا افزایش دمای هوا به وجود آمده اند. از علائم این بیماری میتوان به مدفوع آبکی و سبزرنگ، دفع مدفوع همراه با فشار زیاد، تنفس بریده بریده، نفس کشیدن با دهان نیمه باز و صدای خس خس سینه اشاره کرد.

_ برای درمان بیماری عفونت روده:
. دمای محیطی که این پرنده را در آن نگهداری میکنید باید گرم و حدود ۳۰ تا ۳۱ درجه سانتی گراد باشد.
. طبق نظر دامپزشک میتوانید از ذغال پرنده استفاده کنید. برخی از پرورشدهنگان معتقدند که ذغال اکتیو همیشه باید در اختیار پرنده باشد. اما این باور کاملا رد شد۵ و اشتباه میباشد چرا که مصرف زیاد این ماده به جای درمان عفونت روده عروس هلندی باعث سوءتغذیه ی این پرنده میشود.
. برای درمان خانگی عفونت روده عروس هلندی الکل طبی رقیق شده رو با مقدار کمی گلیسیرین (۲ قطره) مخلوط کنید و در ظرف آب پرنده بریزید.

۲) سرماخوردگی:

این بیماری در عین حال که شباهت زیادی به آسم دارد تفاوت های بارزی نیز با این بیماری دارد. سرماخوردگی گاهی ممکن است موجب ایجاد اسهال نیز شود. هوای سرد و خشک نکردن پرنده بعد از استحمام، ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن می توانید باعث سرماخوردگی این پرنده باشد. از علائم سرماخوردگی در عروس هلندی میتوان به لرزش، تند تند نفس کشیدن، گرفتگی بینی، تنفس از راه دهان، عطسه کردن، ترشحات سفید رنگ بینی، التهاب چشم ها، خستگی و کسلی و غذا نخوردن عروس هلندی اشاره کرد.

بیماری عروس هلندی

بیماری های عروس هلندی

_ برای درمان سرماخوردگی:
. تغذیه این پرنده باید کامل و مناسب و شامل میوه ها و سبزیجات تازه باشد. مثلا پرتقال شیرین.
. دمای محیط نگهداری از عروس هلندی باید ثابت باشد.
. نیاز است پرنده آنتی بیوتیک دریافت کند. برای تجویز آنتی بیوتیک از دامپزشک کمک بگیرید.
. میتوانید از بخور آب و روغن اکالیپتوس استفاده کنید.
. از مولتی ویتامین های مخصوص پرنده استفاده کنید.
. از شستوشوی عروس هلندی اجتناب کنید.
. اجازه دهید پرنده استراحت کامل داشته باشد.

۳) مسمومیت:

عوامل متعددی وجود دارند که میتوانند باعث ایجاد مسمومیت در عروس های هلندی شوند. روی، همان سیم های مفتولیِ به کار رفته در قفس پرنده از عوامل مهم مسمویت در این پرنده میباشد.

این مسمومیت ابتدا علائمی ندارد بعد از گذشت چندی با علائمی اعم از بی حالی، بی اشتهایی، کاهش وزن، اسهال عدم تعادل و عدم توانایی پرواز ظاهر می شود. برای درمان بهتر است منبع این آلودگی را از پرنده دور کنید و اکسیژن مورد نیازش را تامین کرده و رطوبت محیط را هم افزایش دهید. سرب، جعبه های رنگی مقوایی، کاشی ها، باتری ها، لامپ و… از عوامل مسمومیت با سرب میباشند. این مسمومیت نیز با علائم افسردگی، ضعف، کم شدن تعادل، بی اشتهایی، استفراغ، خون در مدفوع، تشنج و نابینایی همراه است.
برای درمان این مسمومیت حتما باید به دامپزشک مراجعه کرده کنید و به هیچ عنوان از روش های خانگی و تجربی خود استفاده نکنید.

گیاهان، برخی گیاهان زینتی که در منزل نگهداری می شوند یا در طبیعت وجود دارد مانند زعفران، آووکادو، گل شقایق، پنبه، گل مریم و سوسن، کاکتوس، پیاز و… میتواند موجب مسمومیت این پرنده شود. از علایم این بیماری میتوان به بی اشتهای، کم تحرکی، کاهش وزن و خستگی زیاد اشاره کرد. برای درمان این مسمومیت آب و غذا و اکسیژن کافی را برای این پرنده فراهم کنید. حشره کش، از خطرناک ترین مسمویت ها برای پرنده به شمار میرود و از دو طریق سطوح مختلف آغشته به حشره کش و اسپری کردنیتواند موجب مسمومیت پرنده شود.

برای درمان این نوع مسمومیت باید هرچه سریع تر به دامپزشک مراجعه کنید در غیر اینصورت احتمال تلف شدن پرنده وجود دارد. تنقلات، انواع شکلات ها به دلیل مواد نگهدارنده شیمیایی که دارند برای این پرندگان بسیار مضر هستند. از علائم ایم مسمومیت میتوان به تیرگی مدفوع، تشنج، اسهال، استفراغ و ضربان قلب نامنظم اشاره نمود. این مسمومیت گاهی ممکن است منجر به مرگ پرنده شود. برای درمان آن به دامپزشک مراجعه نمایید.

۴) آلرژی:

بین بیماری های عروس هلندی آلرژی یکی از رایج ترین بیماری ها بشمار می آید، برخی از این پرندگان ممکن است نسبت به بعضی از مواد غذایی حساسیت داشته باشند و دچار آلرژی پوستی شوند. تشخیص این بیماری سخته بوده و فقط با کمکم دامپزشک و نمونه برداری از پوست امکان پذیر است. برای درمان این بیماری با داروهای ضد حساسیتی مثل آنتی هیستامین ها میتوان اقدام نمود.

۵) ورم ملتحمه:

ورم ملتحمه یکی از بیماری عفونت چشم این پرنده میباشد که به خصوص در نژادهای سفید و آلبینو اتفاق می افتد. در این بیماری پلک های پرنده ورم نموده و دچار ترشح میشود. این بیماری میتواند ژنتیکی نیز باشد. این بیماری درمان قطعی ندارد اما شما با مشورت دامپزشک درمان آن را دنبال کنید.

۶) گرفتگی مجرای تخمگذاری:

از بیماری های عروس هلندی جنس ماده ی این پرنده می باشد که اغلب در اثر تشکیل نشدن پوسته تخم، تغذیه ی غلط و کم تحرکی پرنده ایجاد میشود و با علائمی مانند پف کردن پرنده، بی حالی و بی تحرکی ظاهر میشود. در صورت عدم رسیدگی ممکن است پرنده در عرض چند ساعت تلف شود.برای درمان با مالیدن یک قطره خوراکی مایع در اطراف مخرج و گرم نگهداشتن پرنده، ماساژ نرم و با احتیاط اطراف مخرج به این پرنده در دفع تخم کمک کنید و هرگز پوسته تخم را به داخل بدن پرنده فشار ندهید. در صورت عدم موفقیت با این روش ها حتما به دامپزشک مراجعه کنید.

۷) چاقی:

از دیگر بیماری های عروس هلندی چاقی مفرط و کم تحرکی اوست که اغلب در اثر تغذیه ی نامناسب و افراط در غذا دادن به او ایجاد میشود. که میتواند مشکلات جانبی و حتی مرگ پرنده را به دنبال داشته باشد.برای درمان این مورد از دادن دانه های پر چرب مانند آفتابگردان، شاهدانه و تخم کتان به پرنده خودداری کنید و لیست از ارزن و میوه و سبزی در تغذیه ی پرنده استفاده کنید. همچنین برای رفع چاقی پرنده را وادار به پرواز در محیط های مناسب مانند اتاق بزرگ یا پاسیو کنید.

۸) سینه کاردی:

این بیماری به معنی لاغری بیش از حد در عروس هلندی و بیرون زدن استخوان سینه پرنده است.از دلایل بروز این بیماری ناشی از غذای ناسالم و نامناسب و آلودگی دانه ها و غذاها به باکتری ایجاد میشود که موجب میشود عمل هضم و جذب غذا به درستی انجام نشود و تامین انرژی لازم برای بقا از عضلات و چربی های بدن استفاده کند.

برای پیشگیری و درمان از غذاهای بسته بندی شده که از پت شاپ های قابل اعتماد خریداری میشود، استفاده کنید. ظرف آب را هر روز شسته و آب تازه و تمیز در اختیار پرنده بگذارید. از مکمل های و مولتی ویتامین ها برای تامین کمبودهای بدن این پرنده در زمان لاغری استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *