مقدمه
شروع به فعالیت در زمینه پرورش شاه طوطی نیز، همچون هر صنعتی نیازمند برنامه ریزی دقیق، دانشی تخصصی و فراهم آوردن شرایط بهینه زیستی می باشد. شاه طوطی ها ظاهری زیبا داشته، می توانند به خوبی تقلید صدا انجام دهند و هوش و ذکاوتی عالی از خود نشان می دهند. از این جهت است که تقاضا برای این طوطی در بازارهای داخلی و بین المللی پیوسته در حال افزایش است. لذا، اگر می خواهید پرورش این طوطی را آغاز کنید، باید بدانید که نخستین قدم شما احداث سالن پرورش طوطی و آشنایی با اصول آن جهت پرورش پرندگانی سالم می باشد. پس در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با نحوه احداث سالن و پرورش طوطی های شاه طوطی آشنا سازیم؛
خرید تخم نطفه دار انواع طوطی سانان از شرکت آذر جوجه در عمده فواصل سال امکان پذبر می باشد.
انتخاب مکان مناسب جهت احداث سالن پرورش طوطی
شما باید قبل از هر چیزی مکانی مناسب بیابید تا برای احداث سالن پرورشی شاه طوطی ها مناسب و مساعد باشد. فاکتورهای مهم در انتخاب این محل عبارتند از؛
– محل موردنظر از مناطق پر سر و صدا دور باشد. توجه داشته باشید که محیط های آرام و بدون استرس برای سلامت روانی و رفتاری شاه طوطی بسیار حیاتی می باشد.
– دقت کنید تا محلی که انتخاب کردید، به مناطق آب و برق دسترسی پایدار داشته باشد. می دانید که تامین پیوسته آب و برق برای شستشو، تهویه، گرمایش و سرمایش لازم است.
– باید تهویه طبیعی محیط فراهم باشد. جریان هوای ملایم و حذف رطوبت زیاد از بروز بیماری های تنفسی جلوگیری می کند.
– نزدیکی به بازار فروش یا مراکز حمل و نقل را در نظر بگیرید. این مسئله، باعث کاهش هزینه های حمل و نقل و تسهیل در توزیع پرندگان می گردد و سودآور می باشد.
– زمین باید در اطراف خود فضای کافی داشته باشد تا در صورت نیاز سالن را در آینده گسترش داده و ظرفیت آن را افزایش دهیم.
– محل سالن باید از مراکز صنعتی آلاینده دور باشد تا هوای آلوده به مواد شیمیایی به مشام طوطی ها نرسد.
– توجه کنید که منطقه دارای دمای معتدل و رطوبت کنترل شده باشد تا بهترین بازده را برای شما فراهم کند.

سالن پرورش طوطی
طراحی نقشه سالن پرورش طوطی
توجه کنید که نقشه سالن را باید با در نظر گرفتن نیازهای زیستی، رفتاری و بهداشتی پرنده طراحی کنید. همچنین، یک نقشه اصولی و علمی نه تنها آسایش پرنده را فراهم می کند، بلکه بهره وری پرورش دهنده را نیز، افزایش می دهد. لذا، نقشه سالن باید حتما دربردارنده مواردی باشد که به صورت زیر می باشد؛
– بخش نگهداری قفس ها که باید فضای کافی برای قرار گرفتن قفس ها با فاصله مناسب و امکان تهویه و دسترسی راحت را دارا باشد. در این مورد، ارتفاع سالن نیز، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
– اتاق قرنطینه که محلی مجاز برای نگهداری پرندگان جدید یا بیمار است تا جلوی بیمار شدن گله گرفته شود.
– بخش نگهداری خوراک و مواد غذایی که به صورت انباری پاک و خشک برای نگهداری دانه ها، مکمل ها و مواد غذایی بوده و قابلیت دسترسی آسان دارد.
– سیستم تهویه مناسب با پنجره ها، هواکش ها و نیز، دستگاه تهویه مکانیکی برای کنترل دما، رطوبت و کیفیت هوا
– سیستم نورپردازی شامل نور طبیعی و مصنوعی قابل تنظیم برای تنظیم ساعات زیستی و تحریک تولید مثل پرنده است.
– محل ضدعفونی و شستشو که فضایی برای شستن قفس ها و وسایل با امکان دسترسی به آب و فاضلاب مناسب می باشد.
– سالن باید طوری طراحی شود که در آن مسیری برای عبور و مرور با امکان تردد آسان بدون ایجاد مزاحمت برای پرندگان دیگر تعبیه شود.
– عایق کاری صوتی و حرارتی نیز، برای کاهش استرس پرندگان و حفظ دمای مناسب در فصول مختلف سال لازم است.
– سیستم جمع آوری فضولات هم باید در طراحی کف جهت حفظ بهداشت محیط در نظر گرفته شود.
آماده سازی زمین احداث سالن پرورش طوطی
قبل از شروع به احداث سالن، باید زمین محل انتخابی را برای شروع ساخت و ساز آماده نمایید و بدین منظور، لازم است تا مراحلی را طی کنید. این مراحل را پایه ای ترین قدم ها برای ساخت اصولی و با دوام سالن پرورش شاه طوطی می خوانند و به شرح زیرند؛
– پاکسازی و مرتب کردن کف زمین با از بین بردن گیاهان، سنگ ها و آت و آشغال
– تسطیح و صاف کردن زمین با ماشین آلات عمرانی مخصوص برای آماده نمودن سطح به صورت هموار و شیب دار جهت زهکشی مناسب
– زیرسازی و ایجاد بستر محکم و فشرده برای ساخت سالن با ریختن لایه هایی از شن، ماسه و در صورت نیاز بتن مگر
– ایجاد زهکشی مناسب در محل با حفر کانال های مناسب برای جلوگیری از انباشته شدن آب های سطحی و رطوبت
– مشخص نمودن محدوده سالن با گچ یا ابزار نشانه گذاری برای تعیین محل دقیق ساخت دیوارها و فضاهای داخلی
احداث سالن پرورش طوطی
ما باید به عنوان فردی آگاه که قصد احداث سالن برای پرورش شاه طوطی را دارد، بدانید که یک سالن کامل و استاندارد باید چه ویژگی هایی داشته باشد تا آنها را پیاده سازی نمایید. این ویژگی ها به شرح زیر برای شما آماده شده اند؛
ابعاد کلی سالن؛ سالن شما باید بسته به ظرفیت دارای طولی حداقل 15 تا 30 متر، عرض 6 تا 10 متر و ارتفاعی 3 تا 4 متری باشد تا تهویه بهتر و دمای مناسب را برای شاه طوطی ها فراهم کنید.
جنس سازه یا ساختمان سالن؛ ساختمان سالن باید اسکلت فلزی مقاوم در برابر رطوبت و زنگ زدگی بوده و از جنس ورق گالوانیزه باشد. همچنین، دقت کنید که دیوارها از بلوک سیمانی یا ساندویچ پنل با عایق حرارتی ساخته شده باشند. بعلاوه لازم است تا کف سالن محل نگهداری نیز، بتنی با شیب ملایم بوده و به سمت خروجی فاضلاب شیبی ملایم جهت شستشوی آسان داشته باشد.
عایق کاری سالن؛ شما باید به منظور حفظ دمای مناسب و کاهش استرس پرنده سالن را در برابر صوت و حرارت عایق کاری نمایید. افزون بر این لازم است تا در سقف و دیوارهای سالنتان از پنل های پلی اورتان یا پشم سنگ استفاده کنید. سقف شیروانی دارای شیب مناسب محل را فراموش نکنید.
سیستم تهویه هوا؛ سالن شما حداقل به 2 هواکش صنعتی در طرفین ورودی و خروجی سالن احتیاج دارد. همچنین، باید برای محوطه 4 پنجره کشویی با توری ضد حشره در دو طرف سالن تعبیه نمایید. در صورت نیاز، باید از نصب فن تهویه مرکزی و سیستم تهویه اتوماتیک غافل نشوید.
سیستم نورپردازی؛ نور طبیعی طوطی های شما از طریق پنجره ها به صورت روزانه تامین خواهد شد. اما در صورت نیاز به دستکاری ساعات نوردهی در شرایط خاص می توانید از لامپ های کم مصرف LED سفید با شدت متوسط 500 لوکس نیز، استفاده کنید. شما باید برای تنظیم دقیق تر سیکل نوری به صورت 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی تایمر نور به کار ببرید.
تقسیم بندی داخل سالن؛ توجه داشته باشید که لازم است تا در محل سالن خود 4 بخش بسازید. این بخش ها شامل؛ بخش نگهداری از قفس ها، بخش قرنطینه 10 مترمربعی، انبار غذا و وسایل به اندازه حداقل 15 مترمربع و فضای شستشوی 10 مترمربعی می باشد.
قفس ها؛ ابعاد هر قفس طوطی باید حداقل 60*60*90 سانتیمتر برای هر جفت شاه طوطی باشد. لازم است تا جنس این قفس ها از استیل ضدزنگ با رنگ کوره ای انتخاب شود. همچنین، فاصله میله های قفس حداکثر 2 سانتیمتر می تواند باشد. دقت کنید که شما برای یک سالن 30 متری باید 40 تا 50 قفس دو تایی نصب کنید.
کف سالن؛ شما باید برای سالن خود کفی از جنس بتن با شیب ملایم بسازید و از یک پوشش پلاستیکی یا کاشی قابل شستشو بر روی آن و برای جلوگیری از نفوذ رطوبت استفاده نمایید. همچنین، لازم است تا یک توری کف قابل جداسازی برای جمع آوری فضولات زیر هر قفس قرار دهید.
سیستم های گرمایشی یا سرمایشی؛ در این مورد، شما باید در فصل زمستان از هیتر برقی یا گازی ایمن و در تابستان، از کولر آبی یا پنکه سقفی استفاده نمایید. افزون بر این، حتما در سالن برای آگاهی از دما و کنترل آن ترموستات نصب کنید تا دما در فاصله 22 تا 28 درجه سانتیگراد حفظ گردد.
سیستم ایمنی و کنترل؛ برای نظارت بر محوطه پرورشی و اطراف آن حتما از نصب دوربین های مدار بسته غافل نشوید. سیستم اعلام حریق و دود و نیز، قفل های ایمن برای ورودی و پنجره ها از دیگر ضروریات سالن پرورشی شاه طوطی هاست.

احداث سالن پرورش طوطی
آماده سازی سالن پرورش طوطی
پس از آنکه احداث سالن پرورش طوطی تمام شد، اکنون باید سالن را برای ورود جوجه های شاه طوطی آماده سازی نمایید. البته، مرحله آماده سازی سالن خود طی چند مرحله صورت می گیرد؛
– ضدعفونی کامل سالن و قفس ها با مواد ضدعفونی مخصوص و بی ضرر برای پرندگان همچون ویریکن
– تنظیم دما در 27 درجه سانتیگراد برای جوجه ها و بین 24 تا 25 درجه سانتیگراد برای بالغ ها
– بررسی سلامت سیستم تهویه و نور شامل فن ها و تایمر نور بر اساس برنامه نور روزانه موردنیاز 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی
– نصب ظروف استیل یا پلاستیک مقاوم برای آب دهی و غذادهی پرندگان در هر قفس
– قرنطینه کامل پرندگان جدید در محل ورود به سالن به صورت 14 روزه
– تامین مکمل ها و داروهای اولیه از جمله؛ مولتی ویتامین ها، ضدعفونی آب و تقویت کننده سیستم ایمنی
ورود جوجه طوطی ها به سالن پرورش
بعد از آنکه، سالن جهت ورود جوجه ها آماده سازی شد، شما باید اقدام به خرید جوجه شاه طوطی نمایید. جوجه های طوطی ملنگوی انتخابی شما باید حتما ویژگی های خاصی داشته باشند. سن مناسب جوجه ها برای خرید 45 روزگی تا 60 روزگی می باشد. زیرا، جوجه ها در این دوره، به صورت دستی تغذیه شده و آمادگی رشد سریع دارند. شما باید جوجه ها را از مراکز معتبر خریده و حتما دقت کنید که برگه سلامت پزشکی داشته باشند. همچنین، باید با دقت جوجه ها را بررسی کرده و آنهایی را انتخاب نمایید که به نظر چشم، منقار و پرهای زیبا و سالم داشته و صدایشان عادی است. توجه داشته باشید که جوجه ها باید هوشیار، پرانرژی و بدون ترشحات بینی یا چشمی باشند.
پس از انتخاب جوجه های مناسب برای خرید و اقدام به خریداری، جوجه ها را به صورت کاملا آرام و بدون وارد کردن استرس به محل سالن منتقل نمایید. در این مرحله، باید به صورت اصولی به وارد کردن جوجه های شاه طوطی به سالن و مراقبت از آنها شروع کنید. متغیرهایی که باید در اینجا بدان توجه نمایید به صورت زیر می باشد؛
دمای محیط 27 تا 30 درجه سانتیگراد برای 2 هفته اول
تغذیه دستی با سرلاک مخصوص طوطی تا سن 3 تا 4 سالگی
تغذیه روزانه 4 تا 5 بار به مدت 2 ماه
رعایت بهداشت در خوردن سرلاک و استفاده از قاشق و ظرف تمیز و دمای مناسب غذا
ورود تدریجی دانه ها، میوه، سبزی، پلت پرندگان به رژیم غذایی ملنگوها
رعایت اصول قرنطینه و ضدعفونی حیاتی
شروع بلوغ طوطی ها
بعد از آنکه جوجه های طوطی کمی بالغ شدند، یعنی از حدود 6 تا 12 ماهگی یک سری اصول جدید را باید رعایت کنید. مثلا؛
– ارائه رژیم غذایی متنوع برای پرنده ها دارای تخمه آفتابگردان، بادام، پلت، میوه، سبزی و کف دریا
– قفس جفت ها باید بزرگ تر بوده و دارای آشیانه یا لانه چوبی باشد؛ اندازه ایده آل این قفس ها، باید به صورت 30*30* 50 سانتیمتر بوده و در قسمت ورودی سوراخی 10 سانتیمتری داشته باشد. همچنین، باید محیطی آرام و کم استرس را برای جفت گیری و تخم گذاری پرنده ها فراهم نمایید. افزون بر این، لازم است تا قفس ها و لانه ها به صورت هفتگی نظافت شده و آب پرنده ها نیز، روزانه تعویض گردد.
مرحله بهره برداری و جوجه گیری شاه طوطی ها از حدود 2 تا 3 سالگی آغاز می شود. هر جفت به صورت سالی 2 تا 3 بار تخم گذاری کرده و هر بار 2 تا 4 تخم می گذارد. جوجه کشی ملنگوها 26 تا 30 روز طول می کشد و جوجه ها توسط والدین با غذاهای مقوی تغذیه می شوند. شما می توانید بعد از 45 روزگی جوجه ها را از والدین جدا و برای فروش آماده نمود.
لازم به ذکر است که قیمت شاه طوطی ها به نژاد و رنگ آنها بستگی دارد. فروش این طوطی های زیبا و دوست داشتنی می تواند به چندین روش صورت گیرد؛ مثلا، بازارهای محلی و پرنده فروشی ها، اینستاگرام و شبکه های اجتماعی، سایت های خرید و فروشی مثل دیوار و شیپور، پت شاپ ها و فروشگاه های حیوانات خانگی و غیره
سوالات متداول در مورد؛احداث سالن پرورش طوطی
سوالاتی شاید از خودتان بپرسید؟
– سالن پرورش شاه طوطی باید چه ابعادی داشته باشد؟
لازم است تا سالن حداقل 15 تا 30 متر طول، 6 تا 10 متر عرض و 3 تا 4 متر ارتفاع داشته باشد.
– بهترین سن برای خرید جوجه شاه طوطی های چه زمانی است؟
بین 45 تا 60 روزگی، یعنی زمانی که جوجه ها هنوز با سرلاک تغذیه می شوند، بهترین زمان برای خرید جوجه هاست.
– شاه طوطی ها در چه سنی به بلوغ می رسند و تخم گذاری می کنند؟
شاه طوطی ها، در حدود 2 تا 3 سالگی به سن بلوغ رسیده و آماده جفت گیری و تخم گذاری می شوند.
– هر جفت شاه طوطی در سال چند بار می تواند تولیدمثل نماید؟
هر جفت، سالانه 2 تا 3 بار در سال جفت گیری کرده و در هر دوره 2 تا 4 تخم می گذارد.
– غذای مناسب شاه طوطی های بالغ شامل چه چیزهایی است؟
دانه ها، پلت مخصوص، میوه، سبزی، بادام، تخم آفتابگردان و کف دریا