در جهانی که پرورش پرندگان به یکی از بزرگترین چالش های انسان برای بقا تبدیل شده است، هر جزئیاتی می تواند نقشی بزرگ در سلامتی، رشد و بهره وری این صنعت داشته باشد. این جزئیات می تواند از پیش پا افتاده ترین مسائل مثل تغذیه گرفته تا شرایط محیطی و حتی انتخاب کف و بستر مناسب محل نگهداری تداوم یابد. در این راستا، با اینکه بسیاری از پرورش دهندگان سنتی همچنان به استفاده از بسترهای قدیمی و خاک اره ای پایبند هستند، تکنولوژی های نوین گزینه هایی به مراتب بهداشتی تر، کارآمدتر و اقتصادی تر مانند استفاده از اسلت پایه دار در بستر طیور را پیش روی ما می گذارند. به همین ترتیب است که اسلت های پایه دار به سرعت جای خود را در سالن های پرورشی باز کردند. اما چه دلیلی وجود دارد که این سیستم از بسترهای سنتی پیشی بگیرد؟
در ادامه این مقاله به بررسی دقیق و علمی مزایای اسلت پایه دار می پردازیم. لذا، در این مسیر با ما همراه باشید تا با آگاهی از مزایای این بستر تحولی اساسی در شیوه پرورش پرندگان ایجاد کنید.
بستر سنتی برای طیور چیست ؟
استفاده از بستر سنتی، روشی رایج و قدیمی در پرورش پرندگان می باشد که در آن، کف محل نگهداری با موادی مانند خاک اره، کاه و کلش، پوشال چوبی و یا ترکیبی از این موارد پوشانده می شود. توجه داشته باشید که همواره، هدف استفاده پرورش دهندگان از استفاده این نوع بستر، جذب رطوبت، کاهش بو، فراهم نمودن سطحی نرم و راحت برای ایستادن و نیز، حرکت پرندگان است. لازم به ذکر است که با اینکه استفاده از این روش ساده و در دسترس بوده و سال ها مورد استفاده قرار گرفته، اما مشکلاتی مانند تجمع رطوبت، رشد میکروب ها و قارچ ها، دشواری در نظافت و تماس مستقیم پرندگان با فضولات آن را به گزینه ای کمتر بهداشتی و پر ریسک تبدیل کرده است. این معایب، در سیستم های پرورشی فشرده یا نیمه صنعتی بیشتر مشهود بوده و خود را نشان می دهند.

اسلت پایه دار در بستر
اسلت پایه دار چیست؟
اسلت پایه دار، در واقع نوعی کف سازی مدرن برای محل نگهداری پرندگان است. طراحی این نوع کف به گونه ای است که در آن، از صفحات مشبک و مقاومی از جنس پلاستیک و یا فلزات ضد زنگ استفاده می کنند. این صفحات معمولا با فواصلی منظم بر روی پایه هایی با ارتفاع مشخص نصب می شوند. به طور کلی، ساختار این اسلت ها، به گونه ای طراحی شده است که فضولات و مواد زائد به راحتی از میان شیارهای آنها عبور کرده و بدون آنکه تماس مستقیمی با بدن پرنده داشته باشند، در زیر کف جمع می شوند. توجه داشته باشید که فضای زیر اسلت معمولا برای جمع آوری فضولات یا در صورت نیاز، تهویه مناسب استفاده می شود.
امروزه با گسترش فناوری های جدید در تمامی کسب و کارها، استفاده از اسلت های پایه دار نیز، به طور ویژه در پرورش پرندگان زینتی، طیور گوشتی و حتی در جوجه کشی های نیمه صنعتی و حرفه ای به سرعت درحال گسترش است. زیرا، استفاده از این نوع کف ها برای سالن های پرورشی طیور، علاوه بر افزایش بهداشت محیط، موجب صرفه جویی در زمان و انرژی شما به هنوان پرورش دهنده می شود.
خرید تخم نطفه دار انواع پرندگان مانند تخم نطفه دار طوطی و مرغ از شرکت آذر جوجه در عمده فواصل سال امکان پذیر است.
مزایایی استفاده از اسلت پایه دار برای بستر طیور
در این قسمت، می خواهیم تا مزایای استفاده از اسلت پایه دار در بستر طیور نسبت به بستر سنتی را برای شما بازگو کنیم. لذا، ابتدا با هم ببنیم که بستر سنتی و یا اسلت پایه دار چیست و طراحی آن چگونه است؟
در این مرحله، اگر بخواهیم بررسی نماییم که ارجحیت کدام نوع از بسترها بر دیگری بیشتر است، قبل از هر چیزی لازم است تا شما را از این مسئله مطلع سازیم که امروزه، استفاده از اسلت های پایه دار به عنوان جایگزینی برای بسترهای سنتی، تحولی بزرگ در بهینه سازی محیط پرورش پرندگان ایجاد نموده است. در ادامه، بیایید تا مزایای این روش را در ابعاد مختلف بررسی کنیم. این مزایا به ترتیب زیر می باشند؛
بهداشت بهتر محیط
– بهداشت بالاتر محیط و در پی آن کنترل آسان تر بیماری ها که بر اثر فراهم آمدن یک سری از شرایط در پی استفاده از این بستر فراهم می شود؛
• در سیستم اسلت، فضولات از میان شیارهای کف مشبک محل نگهداری عبور کرده و در زیر آن جمع می شوند. در طی این روند، پرنده ها بر روی سطحی خشک و تمیز می ایستند و تماس بدن آنها با فضولات کاهش می یابد.
• از آنجایی که در پی استفاده از این روش، محیط مرطوب و آلوده ای برای رشد عوامل بیماری زا وجود ندارد، این مورد، باعث کاهش ابتلای پرنده ها به بیماری های گوارشی، انگلی و قارچی می شود.
• مورد سوم این است که به دلیل تهویه مناسب محیط و فاصله ایجاد شده بین پرنده ها و فضولات بوی نامطبوع محیط از بین می رود.
سرفه جویی در زمان و هزینه
– صرفه جویی در زمان و هزینه نگهداری در پی یک سری از موارد به شرح زیر؛
• توجه کنید که برخلاف بسترهای سنتی که باید مرتبا تعویض شوند، اسلت های پایه دار نیاز به نظافت کمتری دارند. به عبارتی، محل نیاز کمتری به تعویض یا شارژ مداوم بستر خواهد داشت.
• استفاده از این روش، در بلندمدت هزینه های شما را کاهش می دهد. زیرا، مصرف مواد موردنیاز بستر مانند خاک اره یا کاه را کم می کند.
• امکان طراحی سیستم جمع آوری فضولات در زیر اسلت باعث مدیریت آسانتر آنها و تسهیل در جمع آوری فضولات می شود.
تهویه بهتر و کنترل رطوبت
• وقتی در زیر اسلت ها یک فضای خالی وجود دارد، این فضا باعث گردش هوا شده و از تجمع رطوبت جلوگیری می کند.
• این موضوع، به ویژه در مناطق مرطوب یا در سالن های با تراکم بالایی از پرندگان اهمیت زیادی می یابد. این سالن ها باید دارای سیستم های تهویه قوی بوده و بتوانند بهترین شرایط تهویه ای با هوای پاک را فراهم نمایند.
کاهش استرس
– کاهش دادن استرس و آسیب های فیزیکی به دلایل گفته شده در پایین؛
• توجه نمایید که در سیستم های سنتی، رطوبت و آلودگی کف باعث ایجاد زخم هایی بر کف پای پرندگان یا بیماری پادودرماتیت می شود. لذا، اسلت های خشک، تمیز و با طراحی مناسب بوده و بدین ترتیب، از این چنین آسیب هایی جلوگیری می کنند.
• اگر اسلت پایه دار، به صورت اصولی طراحی شده باشد، یعنی دارای لبه های گرد بوده و فواصل بین شیارهای آن منظم و مناسب باشد، این مسئله برای حرکت راحت تر پرنده و سلامتی اش بهتر است.
افزایش بهره وری و سلامت گله
– با استفاده از اسلت پایه در بستر طیور افزایش بهره وری و سلامت کلی گله در شرایط زیر خواهد بود ؛
• پرنده هایی که در محیطی تمیز و بدون استرس نگهداری می شوند، رشد بهتر، مصرف مواد غذایی موثرتر و مقاومت ایمنی بالاتری دارند.
• همچنین، تلفات ناشی از بیماری ها یا مشکلات بهداشتی به شکل چشمگیری کاهش می یابد.
اسلت پایه مناسب جوجه کشی و پرورش جوجه ها
• جوجه های پرنده ها در مراحل ابتدایی زندگی بسیار حساس اند. در پی این مسئله، استفاده از اسلت پایه دار با طراحی مناسب مانع از خیس شدن بدن و سرد شدن آنها می شود که یکی ار عوامل اصلی مرگ و میر جوجه هاست.
• توجه نمایید که در هنگام استفاده از اسلت های پایه دار محیط خشک و گرم خواهد شد. یک محل نگهداری با این شرایط از بروز بیماری هایی مثل کوکسیدیوز و پاستورلوز جلوگیری می کند.

اسلت پایه دار برای بسترمرغ
نوع و جنس اسلت پایه دار باید چگونه باشد ؟
– دوام و طول عمر بالای پرندگان که با رعایت گزینه های زیر ایجاد می شود؛
• توجه نمایید که اسلت های استفاده شده باکیفیت و از جنس پلاستیک مقاوم یا فلز ضدزنگ بوده و همچنین، دارای قابلیت شستشو، ضدعفونی و استفاده مکرر می باشند. دقت کنید که حتما اسلت ها در برابر ساییدگی یا شکسته شدن مقاوم باشند.
• مورد دوم، مربوط به دوام این اسلت هاست. برخلاف بسترهای سنتی که باید به طور مرتب تهیه و تعویض شوند، یک اسلت خوب تا سال ها قابل استفاده است.
– کمک به محیط زیست در پی استفاده از این روش که به صورت زیر فراهم می شود؛
• در پی این روش، مصرف یک سری از مواد آلی مانند خاک اره و کاه کاهش یافته و بدین ترتیب، فشار کمتری بر منابع طبیعی وارد می شود.
• همچنین، توجه کنید که جمع شدن منظم فضولات در زیر بستر، امکان استفاده بهینه تر از آنها را به عنوان کود کشاورزی برای شما فراهم می نماید. شما می توانید این کودهای طبیعی را به فروش رسانده و یک منبع کسب درآمد دیگر برای خود ایجاد کنید.
هزینه استفاده از اسلت پایه دار در بستر طیور
توجه داشته باشید که گرچه ممکن است که در نگاه اول، هزینه اولیه نصب اسلت پایه دار بیشتر از بستر سنتی به نظر برسد، اما در بلندمدت، به دلایلی همچون کاهش هزینه های نگهداری، کاهش احتمال ابتلا به بیماری ها، افزایش بهره وری گله و نیز، راحتی کار این سیستم برای شما از نظر اقتصادی و فنی کاملا به صرفه و منطقی می باشد. به همین دلیل است که امروزه در بسیاری از مرغداری های صنعتی و نیمه صنعتی و یا محیط خانگی حرفه ای مخصوص پرورش پرندگان زینتی اسلت پایه دار به عنوان انتخابی هوشمندانه شناخته می شود. لذا، چنانچه شما نیز، می خواهید که به پرورش پرندگان بپردازید، حتما کف محوطه نگهداری پرندگان و طیور را به صورت اسلت پایه دار بسازید.
جمع بندی در مورد استفاده از اسلت پایه دار در بستر طیور
در پایان، باید پس از مطالعه این مقاله مطلع باشید که در مسیر پرورش اصولی و موفق پرندگان، توجه به جزئیاتی مانند نوع کف محل نگهداری نشانه دقت و مسئولیت پذیری پرورش دهنده است. این مسئله، نقش مستقیمی بر سلامتی، آرامش و بازدهی گله دارد. در این میان، می توان گفت که استفاده از اسلت پایه دار برای کف محوطه، با تمام مزایایی که ارائه می دهد، نوعی گام هوشمندانه در جهت بهداشت، مدیریت بهتر و آینده نگری در پرورش پرندگان می باشد. لذا، باید بگوییم که انتخاب بین روش های سنتی و نوین در مراحل مختلف پرورش پرندگان در واقع، انتخاب بین ماندن در گذشته یا حرکت به سوی یک پرورش مدرن، حرفه ای و پر بازده می باشد و این شما هستید که باید با آگاهی و تحقیق مسیر درست را برای خود رقم بزنید. به عنوان سخن آخر، امید است که مقاله بالا تا حدودی شما را در مسیر این انتخاب یاری نماید.
سوالات متداول در مورد استفاده از اسلت پایه دار در بستر طیور
سوالاتی که ممکن است از خودتان پرسیده باشید؟
– اسلت پایه دار چیست و چه ساختاری دارد؟
اسلت پایه دار نوعی کف سازی مشبک است که از جنس پلاستیک مقاوم یا فلز ضدزنگ ساخته می شود و روی پایه هایی با ارتفاع مشخص نصب می گردد. البته، این ساختار باعث می شود که فضولات پرندگان به زیر آن سقوط کرده و بدین ترتیب، پرندگان بر روی سطوحی خشک، تمیز و بهداشتی قرار بگیرند.
– به نظر شما چرا استفاده از اسلت پایه دار به کاهش بیماری های طیور کمک می کند؟
زیرا، وقتی از الت پایه دار استفاده می کنید پرنده ها در تماس مستقیم با فضولات، رطوبت و محیط آلوده قرار نمی گیرند. این روند، احتمال بروز انواع بیماری های گوارشی، انگلی، باکتریایی و قارچی را به طور قابل توجهی کاهش می دهد.
– اسلت پایه دار نسبت به بستر سنتی از نظر اقتصادی چه مزایایی دارد؟
از آنجایی که اسلت پایه دار نیازی به تعویض و شارژ مداوم ندارد، به کار گیری آن منجر به کاهش مصرف مواد موردنیاز مانند خاک اره و کاه برای بستر می شود. همچنین، توجه داشته باشید که اسلت ها به دلیل دوام بالا تا سال ها قابل استفاده اند و با کاهش بیماری ها، هزینه درمان و تلفات را نیز، کاهش می دهند.
– آیا استفاده از اسلت پایه دار برای جوجه ها هم مناسب است؟
بله، شما می توانید از این اسلت ها برای جوجه ها هم استفاده کنید؛ مخصوصا زمانی که فواصل بین شیارهای اسلت مناسب اندازه بدنی جوجه ها طراحی شده باشد. توجه کنید که این سیستم باعث خشک ماندن بدن جوجه ها، کاهش بیماری های عفونی و نیز، افزایش بقاء در مراحل اولیه زندگی و رشد می شود.
– مهم ترین تفاوت اسلت پایه دار با بستر سنتی چیست؟
بستر سنتی با استفاده از موادی مانند خاک اره یا پوشال در ساختار خود، سطحی نرم اما مرطوب و آلوده ایجاد می نماید. در مقابل، اسلت پایه دار سطحی خشک، تمیز و بهداشتی فراهم می آورد و فضولات پرنده ها را جدا کرده و به زیر کف هدایت می کند. این تفاوت، عامل اصلی در افزایش سلامتی، بهداشت و مدیریت آسانتر محیط پرورشی می باشد.