آشنایی با حالات و رفتار عروس هلندی
جهت رفتار شناسی عروس هلندی و یا بهتر بگوئیم آشنایی با حالات و روحیات و علایق عروس هلندی و همچنین درک انواع رفتار ها و واکنش های این گونه ی طوطی سانان است نکات بسیار مهم در نگهداری و تربیت این پرنده زینتی و محبوب به شمار میرود.لازم به ذکر است که حرکات عروس هلندی در نژاد های مختلف حتی در جنسیت مختلف متفاوت می باشد.هر پرنده با توجه محیطی که در آن قرار می گیرد و شرایطی که دارد، رفتار و حرکات متفاوتی از خود نشان میدهد. مبحث رفتار شناسی در طوطی سانان در زمان پرورش طوطی در هر زمینه ای از تخم نطفه دار طوطی عروس هلندی ،تخم نطفه دار کاکادو ،تخم نطفه دار ماکائو و هر نوع طوطی دیگری یکی از مهمترین موارد است که باید در مورد آن اطلاعات کافی داشت .
رفتارشناسی عروس هلندی به صورت کلی
اشاره به رفتار شناسیعروس هلندی یعنی پرداختن به تمام حرکات و عادات رفتاری این پرنده در شرایط و موقعیت های مختلف.
در حالت کلی عروس هلندی ها موجودات خونگرم، شاداب، اجتماعی و خوش اخلاق هستند ولی این دلیل بر این نیست که پرنده پرخاشگری و عصبانیت از خود نشان ندهد.برای شناخت بهتر و دقیق تر این پرنده باید از تمام ابعاد رفتار و خصوصیات شخصیتی این پرنده رابررسی کنید.
این پرندگان معمولا نسبت به صاحبان خود علاقه ی زیادی نشان میدهند، به خصوص وقتی که دستی شوند بیشتر از قبل علاقه خود را بروز میدهند. مثلا وقتی در طول روز از طرف صاحب خود مورد بی توجه قرار گیرند، ممکن است شاهد جیغ زدن و رفتارهای پرخاشگرانه از سوی این پرنده باشیم.
توجه به این نوع طوطی از مهم ترین نکات در امر رفتار شناسی عروس هلندی است.
برقراری ارتباط و درک معنی حرکات رایج عروس هلندی ها
حرکات و رفتار های رایجی هست که معمولا شاهد آن ها از سوی اکثریت عروس هلندی ها هستیم. از جمله این حرکات عبارتند از:
_ وارونه شدن:
اگر عروس هلندی شما به صورت وارونه از بال و پرهای خود آویزان شده است، به این معنی است که احساس گرما میکند و نیاز به استحمام و خشک شدن دارد.
اگر این پرنده تخم گذاشته و در دوره جوجه کشی یا لانه سازی باشد، این حرکت نشانه ای از حفظ حریم شخصی و هشدار به اطرافیانش می باشد که به او نزدیک نشوند.
_ گاز گرفتن:
از دیگر حرکات قابل توجه در این پرنده گاز گرفتن است. گاز گرفتن مخاطب توسط عروس هلندی به این معنی است که نزدیک شدن وی به پرنده برای پرنده خوشایند نبوده و با این حرکت پرنده او را مورد حمل خود قرار میدهد. برای آرام شدن پرنده، مخاطب باید از او دور شود.
_ تکان دادن دم:
این حرکت در عروس هلندی ها میتواند نشانه رضایت و خوشحالی این ها باشد.
_ تاج بر سر با چشمان باز:
این حرکت در این پرنده نشان آن است که این پرنده به اطراف خود توجه داشته و همه چیز را زیر نظر گرفته است.
_ تکان دادن سر:
ابن حرکت بستگی به پرنده دارد اگر پرنده یک جوجه عروس هلندی باشد بدین معناست که پرنده گرسنه است و درخواست غذا دارد، اما اگر پرنده بالغ است بدین معناست که طلب نوازش دارد.
_ نوک زدن به محیط اطراف:
این حرکت در عروس هلندی ها گاهی بدین معناست که قلمرو خود را به دیگران نشان دهند، گاهی نیز میتواند به این معنی باشد که جنس نر برای جلب توجه ماده این کار را انجام میدهد.
_ پریدن:
پریدن این پرنده بیشتر برای جلب توجه دیگران میباشد که گاهی ممکن است این پرش همراه با جیغ زدن باشد که اگر در این حالت تاج سرش را فر کرده باشد این کار را برای جلب توجه ماده انجام میدهد و گاهی نیز میتواند اند برای دفاع از قلمروی خود باشد.
_ ساییدن نوک:
این حرکت نشانه ی خواب آلودگی عروس هلندی
میباشد یا ممکن است به دلیل داشتن آرامش و یا اینکه پرنده میخواهد بخوابد.
_ جیغ و فرار عروس هلندی:
این پرنده هنگام احساس خطر این حرکات را از خود نشان میدهد.
اگر این پرنده در یک جا گیر کند، از خودش دفاع میکند و ممکن است فرد مهاجم را نوک بزند. اولین گزینه در هنگام ترس فرار است.
_ مردمک های گشاد:
اگر مردمک های چشم پرنده به طور ناگهانی گشاد شود نشان دهنده ی عصبانیت پرنده میباشد. در این صورت کار یا حرکتی که موجب عصبانیت پرنده شده را متوقف کنید.
_ فرود آمدن و نشستن بر روی سر دیگران:
این حرکت زمانی رخ میدهد که پرنده شما احساس صمیمیت و امنیت داشته و شما را میشناسد و اعتماد دارد.
بررسی رفتار های عروس هلندی در زمان بلوغ و جفت خواهی
در مبحث رفتار شناسی عروس هلندی ها بحث بلوغ بلوغ جنسی و جفت خواهی در زندگی در پرنده از موارد بسیار مهم می باشد. یکی دیگر در سن یک تا دو سالگی جنس نر این پرنده به بلوغ میرسد و تا قبل از بلوغ پرنده مهاجم خواهد بود که این موضوع کاملا عادی می باشد و صبوری شما را میطلبد، یا ممکن است حتی پرنده شما حالت افسردگی بگیرد که این موضوع در رابطه با جنس نر صدق می کند.
با نزدیک شدن به سن جفت گیری پرنده نر دمش را بر چوب نشیمن یا اشیای دیگر میمالد به این صورت که دم را به طرف شی تکان میدهد.
پرنده ماده نیز سرش را مانند اردک به سمت جلو میگیرد و دمش را بالا نگه میدارد و صداهای لطیف و ملایمی از خود درمی آورد. گاهی عروس ماده پشت خود را زیر اسباب بازی یا اشیا دیگر قرار میدهد که این در حالیست که جنس نر وجود نداشته باشد در این صورت پرنده ماده تخم خواهد گذاشت حتی اگر جفتگیری صورت نگرفته باشد.
بررسی علل بداخلاقی عروس هلندی ها
عروس های هلندی در هر دو جنس ممکن است دچار بد اخلاقی شوند. اولین عامل موثر در این نورد به دوران جوجگی پرنده برمیگردد. آن ها در دوران جوجگی با انسان ها مواجه نشده و ارتباط نگرفته اند و با رفتن به سن بزرگسالی کم کم این رفتار در آن ها شکل میگیرد و متاسفانه راه حلی برای رام کردن این دسته وجود ندارد.
پرندگانی که نسبت به همنوعانش بداخلاقی میکنند شاید دلیل بر این است که امکان جفتگیری با همدیگر ندارند و امکان جفتگیری آن ها به میزان ۱۰ درصد است. این پرندگان هم هنگام مواجه با انسان کاملا وحشی شده و حرکاتی مثل گاز گرفتن و جیغ های ممتد از خود نشان میدهند.
برخی دیگر نیز در هنگام دارا شدن جفتی با جنس مخالف بدخلق میشوند.
رفتارهای که یک عروس هلندی هنگام بد اخلاقی از خود نشان میدهد، عجیب میباشد که اکثر مواقع این رفتار ها به این گونه است:
. از حالت آرام و دستی بودن بیرون آمده و وحشی می شود.
. رفتارهایی نظیر جیغ های بلند و حالت دفاع به خود میگیرند.
. ماده در هنگام دارا بودن تخم رفتار تهاجمی پیدا کرده و ممکن است حتی به نر آسیب بزند.
برای درمان و ارایه راه حل میتوانید در هنگام مشاهده بدخلقی از سمت پرنده خود آن را از سایر پرندگان جدا کنید. به طوری که قادر به شنیدن صدای آن ها نباشد. بهتر است چند هفته به صورت انفرادی نگه داشته شود و در این مدت فقط خودتان با او دیدار کنید و به او غذا بدهید تا کمی در رفتارش انعطاف پیدا کند.
برای موفقیت بیشتر در این دوره میتوانید از غذاهای مورد علاقه اش استفاده کنید و در صورتی پرنده ماده است به هیچ وجه در این دوران لانه ای برای او قـرار ندهید. زمانی که احساس کردید پرنده به حالت عادی برگشته او را با قفس شخصی کنار پرندگان دیگر قرار دهید. حدود دو هفته به همین روال پیش بروید سپس او را در قفس سایر پرندگان قرار دهید.
استرس عروس هلندی ها
استرس مدام میتواند مشکلات جدی در پرنده ایجاد کند. از علائم رفتاری این پرنده هنگام استرس میتواند گاز گرفتن اطرافیان، از بین بردن پرهای خود، فریاد زدن و قدم زدن بی هدف باشد.اگر متوجه این رفتارها در پرنده شدید، دلیل استرس پرنده را جویا شوید.
گاهی دلیل آن میتواند تنها بودن پرنده باشد، عروس هلندی جز پرندگانی هست که بهتر است جفت نگهداری شود. از دیگر دلایل استرس تغییرات ناگهانی و زیاد در محیط اطراف است.برای از بین بردن دلایل احتمالی بهتر است پرنده را به بازی در بیرون ار قفس عادت دهید.
افسردگی در عروس هلندی ها
این پرندگان در حالت نرمال بسیار پر انرژی هستند و لی ممکن است گاهی دلیل رفتار اشتباه در پرورش آن ها دچار افسردگی شوند و در صورت بروز افسردگی باید سریعا درمان شوند چرا که ممکن است موجب تلف شدنشان شود.
افسردگی در این پرندگان همراه با نشانه هایی در ظاهر و رفتار آن ها میباشد. رفتار های غیرعادی که ممکن است از بروز افسردگی در پرنده باشد، باید جدی گرفته شود. از نشانه های رایج افسردگی در عروس هلندی عبارتند از:
. پرخاشگری
. تغییر در آواز خواندن
. رفتارهای تکراری و بی معنی
. از دست دادن اشتها
. افتادگی بال ها
. نامرتب بودن یا پف کردن پرها
. تحرک کم
. بال بال زدن سرجای خود
. ریزش پرها
عوامل ایجاد افسردگی در عروس هلندی
عوامل ایجاد افسردگی در این پرنده بسیار است که باعث ایجاد استرس در پرنده و در نهایت افسردگی وی می شود. عوامل ایجاد افسردگی عبارتند از:
. تنهایی و محیط ساکت
. جدایی دلبستگی نسبت به جفت
. شرایط محیطی اطراف
. قفس غیراستاندارد
. کهولت سن
برای رفع افسردگی پرنده باید شرایطی را فراهم کنید تا احساس مثبت در پرنده ایجاد کند. برای این کار میتوانید زمان بیشتری با پرنده بگذرانید و آن را بیشتر از قفس بیرون آورید. میتوانید برای پرنده اسباب بازی تهیه کنید، به خوراک و تغذیه پرنده بیشتر توجه کنید و از غذاهای مورد علاقه اش برای او تهیه کنید، امکانات استحمام برای پرنده فراهم کنید، با پرنده صحبت کنید و به او مهربانی بورزید، در صورت رام بودن پرنده نوازش کردن او بسیار کارساز است، بوی سبزی پونه نیز باعث شادابی عروس هلندی می شود.
در نهایت استفاده از داروهای ضد استرس برای درمان افسردگی عروس هلندی توصیه ی دیگری است که در صورت حاد بودن افسردگی پرنده بهتر است با مشورت دام پزشک صورت گیرد.