مقالات

آشنایی با عروس هلندی

عروس هلندی و خصوصیات کلی آن

برای اشنای با عروس هلندی باید بگوئیم ؛عروس هلندی با نام اصلی کوکاتیل cockatiel پرندهای زیبا، باهوش و منحصر به فرد متعلق به خانواده ی طوطی سانان است.این طوطی بومی استرالیا میباشد و دلیل اینکه در به آن هلندی میگویند این است که اولین اروپایی هایی که پا به اقیانوسیه گذاشته اند، هلندیان بودند و این پرنده زیبا نیز از توسط دریانوردان هلندی ابتدا به هلند و سپس به اروپا و سایر کشورها فرستاده شد.
این طوطی از پرطرفدارترین طوطی های سخنگو در آمریکا به شمار میرود و دلیل محبوبیتش زیبایی و باهوشی و بسیار اجتماعی بودن و حتی گاهی بغلی بودن آن است. این پرنده سوت زن قهاری نیز می باشد.
عروس هلندی ها به عنوان پرنده ی زینتی در ایران بعد از مرغ عشق محبوب ترین محسوب می شوند که البته می توان در این میان به طوطی های افریقای دیگری نیز اشاره نمود که شما می توانید با پرورش تخم نطفه دار طوطی های مختلف از جمله تخم نطفه دار عروس هلندی ، تخم نطفه دار طوطی کاکادو و تخم نطفه دار ماکائو این پرندگان زیبا را در محیطی کوچک پرورش داده و از پرورش آنها لذت ببرید .این پرنده در جنگل از انواع دانه ها، جوانه های گیاهان و میوه های وحشی تغذیه می کند. بیشترین فعالیت آن در هنگام طلوع و غروب آفتاب میباشد. این پرند۶در طول روز به دنبال یافتن غذا می باشد و می تواند در لابه لای بوته ها و برگ های درختان پنهان شود.این پرندگان محبوبیت زیادی به عنوان حیوان خانگی در سطح جهان داشته و تکثیر آن ها نیز به نسبت آسان می باشد.

مشخصات ظاهری طوطی عروس هلندی:

عروس هلندی

عروس هلندی پرنده ای است که در رنگ های مختلف دیده میشود و میتواند به راحتی خواسته صاحبان خود را تامین کند. رنگ این پرنده هیچ تاثیری در سلامتی و یا رفتار پرنده ندارد. رنگ های اصلی پرنده شامل خاکستری، سفید، کرم، زرد و قهوه ای است. بر روس سرش کاکولی بلند و زیبا قرار دارد و بر روی گونه های آن یک لکه ی سرخ رنگ دیده میشود. این پرنده دم درازی دارد که انتهای دم آن نوک تیز است.
از لحاظ اندازه جزو طوطی های کوچک به شماره میرود. طول بدن این پرنده اگر با بلندی دم آن ها حساب کنیم در حدود ۳۲ سانتی متر و وزن آن ها حدود ۷۸ تا ۱۲۵ گرم می باشد.
پر و بال این پرنده معمولا به رنگ نیمه خاکستری بوده و در قسمت زیرین بدن روشن تر است. یک ردیف از لکه های زرد رنگ بر قسمت زیرین بال پرنده ماده دیده می شود که در نرها وجود ندارد. بعضی از انواع جهش یا ته این پرنده به رنگ زرد روشن هستند و جنس ماده ی آن ها پرهای دم باریک تری دارد.

روحیات و حالات رفتاری عروس هلندی:

عروس هلندی پرنده ای بسیار صمیمی و آرام میباشد. این پرنده برخلاف سایر طوطی ها پرخاشگر نبوده و به سرعت با صاحب خود انس میگیرد.
عروس هلندی در مقایسه با طوطی کاسکو از هوش کم تری برخوردار است، اما جنس نر آن قابلیت تقلید صداها و توانایی سخن گفتن را دارا میباشد. همچنین بیشترین استعداد آن در تولید صداها، سوت ها و ملودی های متنوعی است.
این پرنده از تاج و کاکول خود برای ابراز احساسات و هیجانات خود به شما استفاده میکند. اگر پرهای تاج نه خیلی بالا و نه خیلی پایین باشد به احتمال زیاد عروس هلندی خوشحال است و در مقابل اگر پرهای تاج صاف باشد ممکن است این پرنده ناراحت و احتمالا در حالت تهاجمی باشد. شما با توجه به پرهای تاج، برای درک روحیه ی آن ها، از وضعیت تاج و رفتار فیزیکی آن ها خیلی راحت تر میتوانید با آن ها ارتباط برقرار کرده و شرایط آن ها را درک کنید.
در مقایسه ی جنس نر و ماده ی این پرنده، باید بگوییم نرها بسیار بازیگوش، کنجکاو و پر سر و صدا میباشند. آواز خواندن پرواز کردن، بالا پایین پریدن و کشف کردن محیط اطراف لا بسیار دوست میدارند در مقابل جنس ماده ی این پرنده ساکت و آرام میباشد و بیشتر علاقه دارد در خلوت خود در گوشه ای دنج بنشیند و با آلات سرگرمی خود مشغول شود. همینطور تمایلی به آواز خواندن ندارد و اکثرا در پاسخ به نر و یا در هنگام پرورش جوجه سوت ها و جیغ هایی از خود تولید میکند.

تاریخچه ی پرورش عروس هلندی:

اطلاعات خیلی دقیقی از اهلی شدن این پرنده در دسترس نیست و به نظر میرسد که این پرنده برای اولین بار توسط بومیان ساکن در قاره اقیانوسیه اهلی شده باشد و بعدها مهاجرین انگلیسی که به استرالیا رفتند، از اولین مللی بودند که آن ها را پرورش داده و از آن ها نگهداری کردند. این پرنده طی سال های ۱۸۰۰ تا ۱۸۰۵ میلادی به انگلستان برده شده است.احتمال میرود این پرنده توسط کسانی که به استرالیا تبعید شده بودند در بازگشت به کشور انگلستان آورده شده است و به تدریج پرورش و نگهداری آن ها در برخی از کشور های اروپایی انگلستان، فرانسه و آلمان رایج گردیده و با گذشت مدت کمی که محبوبیت زیادی پیدا کرده است، به گونه ای که امروزه این پرنده یکی از محبوب ترین پرندگان خانگی میباشد.

طول عمر عروس هلندی:

عروس هلندی ها نسبت به حیوانات خانگی دیگر مانند سگ ها و گربه ها از طول عمر بیشتری برخوردارند که البته عوامل مهم بسیاری نیز بر روی طول عمر این پرندگان تاثیر گذار است. اما بروطور ر کلی عروس هلندی مابین ۱۷ تا ۲۰ سال عمر دارد و البته عروس هلندی هایی که در قفس نگهداری میشوند مابین ۱۶ تا ۲۵ سال عمر میکنند که ممکن است این رقم کم تر یا بیشتر نیز باشد. بیشترین عمری که تاکنون از عروس هلندی گزارش شده است ۳۶ سال می باشد.

انواع نژادهای عروس هلندی:

نژاد های مختلف عروس هلندی

نژاد های مختلف عروس

برای آشنایی با عروس هلندی باید نژاد های مختلف این پرنده را بشناسید در کل باید بگوئیم :در ابتدای پیدایش عروس هلندی، این پرنده تنها در رنگ خاکستری یافت میشد. بعدا به دلیل ممنوعیت صادرات این پرنده به سایر کشورها توسط دولت استرالیا، تلاش برای تکثیر آن در اروپا و آمریکای شمالی زیاد شد. به مرور پرورش دهندگان با ایجاد تغییراتی در شرایط زندگی و تلقیح آن ها با سایر نژادهای طوطی ها توانستند جهش های رنگی و نژادهای مختلفی از این پرنده را ایجاد کنند.اکنون در حالت کلی عروس هلندی دارای ۹ نژاد اصلی میباشد. که به شرح مختصری از آن ها میپردازیم؛

_ نژاد خاکستری، نژاد اصیل کوکاتیل:

محبوب ترین نژاد این پرنده است. دارای رنگ خاکستری با زمینه ی سفید در بال ها است. تاج به رنگ زرد یا خاکستری دارد. رنگ گونه ها کاملا متمایز از سر و بدن بوده و به رنگ نارنجی هلویی است.
جنس نر و ماده آن دارای رنگ سر و صورت متفاوتی هستند به همین دلیل پس از سن بلوغ به راحتی میتوان جنسیت آن ها را تشخیص داد. پرنده در نر سر و صورت زرد و پرنده ی ماده سر و صورت خاکستری دارد و تنها چند خط زرد روی سرش دیده میشود.

_ نژاد ابلق، عروس هلندی رنگارنگ:

این نژاد اولین جهش رنگی تولید شده از عروس هلندی در سال ۱۹۲۰ میباشد. نژاد ابلق دارای بدنی سفید، خاکستری تیره یا روشن، زرد و نارنجی میباشد. درصد هر کدام از رنگ های نامبرده شده در هر پرنده ای متفاوت است. در حالت کلی میتوان گفت که رنگ نارنجی در این نژاد از عروس هلندی ها غالب تر از سایر رنگ هاست. تشخیص جنسیت این نژاد از روی ظاهر به سختی امکان پذیر بوده و نیاز به آزمایش DNA و یا آزمایش پر دارد.

_ نژاد آلبینو، کمیاب ترین عروس هلندی:

این نژاد کمیاب ترین نژاد از عروس هلندی بوده و دارای تاج و بدنی کاملا سفید، بدون هیچگونه لک یا خال است. این نژاد دارای چشمان سرخ رنگ و پاهای صورتی می باشد.

_ نژاد وایت فیس یا صورت سفید:

این نژاد، هفتمین جهش رنگی تولید شده از عروس هلندی میباشد و جهش یافته از نژاد لوتینو در سال ۱۹۶۴ میلادی است. این نژاد از عروس هلندی دارای صورت خاکستری و یا سفید با بدن خاکستری میباشد و گونه های نارنجی رنگ ندارد. تشخیص جنسیت این نژاد بسیار آسان میباشد زیرا رنگ سر نرها سفید و رنگ سر ماده ها به رنگ بدنشان است. این نژاد نسبت به سایر نژاد ها استعداد بیشتری در تقلید صداها و سخن گفتن دارد.

_ نژاد سینامون یا دارچینی:

پرهای بدن این نژاد به رنگ قهوه ای روشن بوده و دارای صورتی زرد رنگ و گونه های نارنجی میباشد. این نژاد با دلیل داشتن رنگ پرهای متفاوت خود از سایرین به نام دارچینی یا سینامون شناخته می شود.

_ نژاد سیلور یا نقره ای:

این نژاد تنها نژادی از عروس هلندی است که بیشترین شباهت را به نژاد اصیل (خاکستری) این پرنده دارد. با این تفاوت که رنگ پرهای بدن آن سفید میباشد. این نژاد حاصل از جفتگیری نر نژاد وایت فیس با ماده ی نژاد آلبینو میباشد که اولین بار در سال ۱۹۷۹ به وجود آمد. نحوه ی تشخیص جنسیت این نژاد به گونه ای است که ماده ها بدنی کمرنگ تر از نر ها دارند و گونه های آن ها کدرتر است.

_ نژاد لوتینو، نژادی محبوب در بین ایرانی ها:

فراوان ترین و محبوب ترین نژاد در بین ایرانی ها میباشد. کل بدن این نژاد به رنگ سفید یا زرد کم رنگ (متمایل به سفید) میباشد. سر آن رنگ زرد تیره تری نسبت به بدنش دارد و تاج آن نیز زرد رنگ است. جنس نر این نژاد دارای پرهای تک رنگ بدون هرگونه خال و لکه ای میباشد اما جنس ماده در بخش زیرین پرهای دم خود دارای خطوط، خال ها و لکه های زرد رنگی میباشد. این نژاد نیز کمیاب بوده و میتوان گفت از هر ۴ جوجه فقط یکی از آن ها لوتینو میباشد. همچنین لوتینو از بدو تولد دارای کورنگی بوده و این عارضه در پرنده غیرقابل درمان است.

_ نژاد مرواریدی یا صدفی، زیباترین نوع عروس هلندی:

این نژاد حاصل جفتگیری نژادهای وایت فیس و خاکستری یا لوتینو است و اولین بار در کشور آلمان توسط یک پرورش دهنده ی طوطی سانان به نام دکتر جک بارتز در سال ۱۹۶۷ به وجود آمده است. این نژاد دارای پرهای خاکستری روی زمینه ی سفید میباشد. همچنین سری زرد رنگ با گونه های نارنجی دارد و زیباترین جهش رنگی عروس هلندی به شمار میرود. جالب اینجاست که ۹۶ درصد از عروس هلندی های این نژاد ماده هستند، چرا که نرها در اولین دوره ی پرریزی، پرهای رنگارنگ خود را از دست داده و تبدیل به نژاد ابلق می شوند.

_ نژاد گل باقالی:

این نژاد به دلیل شباهت زیادی که به نژاد مرواریدی یا صدفی دارد در این دسته قرار جای میگیرد. اما در این نژاد پرهای بدن پرنده به رنگ زرد کم رنگ است که در زمینه ای خاکستری قرار دارند. همچنین دارای سری زرد رنگ با گونه های نارنجی میباشد. جنسیت تمامی این نژاد از عروس هلندی ماده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *