مقالات

ویژگی های تخم نطفه دار و تفاوتش با تخم مرغ معمولی

ویژگی های تخم نطفه دار و تفاغوتش با تخم مرغ معمولی

در نگاه اول، تمامی تخم مرغ ها شبیه به هم به نظر می رسند. اکثر آنها پوسته ای سفید، قهوه ای و یا سبز و آبی دارند که حتما حاوی یک زرده و سفیده ای نهفته می باشند. اما اگر بخواهیم علمی تر به این مسئله نگاه کنیم، در دنیای پرورش پرندگان تفاوتی مهم و بنیادین میان تخم ها وجود دارند که دانستن آن برای علاقه مندان به جوجه کشی، پرورش پرندگان زینتی و حتی مصرف کنندگان آگاه ضروری است در واقع ویژگی های تخم نطفه دار و تفاوتش با تخم مرغ معمولی برای هر پرورش دهنده ای می تواند بسیار ضروری باشد . شما باید این نکته را در نظر داشته باشید که تخم نطفه دار در واقع، حامل یک زندگی بالقوه است. همچنین، این تخم در صورت فراهم بودن شرایط مناسب می تواند به جوجه ای سالم تبدیل شود. در حالی که تخم های معمولی تنها برای مصرف خوراکی کاربرد دارند و هرگز به جوجه تبدیل نخواهند شد. در این مقاله، می خواهیم به زبان ساده و دقیق بررسی نماییم که تخم نطفه دار دقیقا چیست و چه تفاوت هایی با تخم های غیرنطفه دار دارد، افزون بر این شما با مطالعه این مقاله قادر خواهید بود تا به راحتی تخم مرغ های نطفه دار را تشخیص دهید. لذا، اگر به کسب آگاهی در این زمینه علاقه دارید در ادامه با ما همراه باشید؛
اما سوالی که ذهن اغلب افراد را ممکن است به خود مشغول کرده باشد این است که آیا تخم نطفه دار قابل خوردن است؟ باید بگوییم که بله این تخم ها قابل خوردن هستند البته به شرطی که در مراحل اول رشد بوده و در شرایط بهداشتی مناسب نگهداری شده باشند. لازم به ذکر است که خوردن این تخم ها حتی ممکن است برای شما مزایایی را در پی داشته باشد از جمله؛
• ارزش غذایی بالاتر؛ زیرا این تخم ها دارای مقادیر بیشتری از آنزیم ها، پروتئین ها و فاکتورهای حیاتی رشد می باشند.
• مورد استفاده در طب سنتی؛ گاهی در برخی از سنت ها تخم های نطفه دار به عنوان یک منبع انرژی زا و تقویت کننده قوای جنسی مصرف می شوند.
توجه داشته باشید که با وجود مزایای بسیار خوردن تخم های نطفه دار، این تخم ها دارای یک سری معایب و مضرات نیز، می باشند؛ مثلا، اگر تخم نطفه دار در دمای بالا و بیش از چند روز نگهداری شده باشد، ممکن است نطفه آن شروع به رشد کند که این مورد، باعث افزایش بار میکروبی و فساد تخم مرغ می گردد. همچنین، ممکن است دانستن این موضوع که در داخل تخم نطفه ای از یک جنین وجود دارد، برای برخی از افراد ناخوشایند باشد. بعلاوه، شما باید دقت نمایید که اگر 5 روز از تولید تخم گذشته و درون آن رگه های خونی یا بافت سازی دیده می شود، بهتر است آن را نخورید.
دقت کنید که نحوه خوردن تخم نطفه دار نیز، به طوری متفاوت است. مثلا، اینکه شما می توانید طی 1 تا 3 روز تخمگذاری آن را بخورید، از کاملا پخته شدن آن اطمینان حاصل نمایید، قبل از مصرف حتما با استفاده از نور بینی نبود نطفه را بررسی کنید و نیز، حتما از منابع مطمئن اقدام به خرید تخم مرغ نمایید.

تفاوت تخم نطفه دار و تخم مرغ معمولی

تفاوت تخم نطفه دار و تخم مرغ معمولی

ویژگی های تخم نطفه دار و تفاوتش با تخم مرغ معمولی در چیست ؟

می دانیم که منظور از تخم نطفه دار، در واقع تخمی است که حاصل جفتگیری پرنده نر و ماده بوده و درنتیجه آن، نطفه ای در داخل تخم شکل گرفته است. برخلاف تخم های معمولی که تنها توسط مرغ بدون دخالت خروس تولید می شوند و نیز، فاقد هرگونه نطفه هستند، تخم های نطفه دار پتانسیل رشد و تبدیل به یک جوجه را دارند، به شرط آنکه در شرایط مناسب دمایی و رطوبتی در داخل دستگاه جوجه کشی و یا زیر پرنده مادر کرچ قرار داده شوند.
توجه داشته باشید که این نوع از تخم ها بیشتر در پرورش پرندگان زینتی یا صنعتی مانند مرغ، بلدرچین، اردک، طوطی و غیره برای تولید نسل جدید و افزایش جمعیت گله یا فروش جوجه ها استفاده می شوند. در مقابل، تخم های معمولی قابل خوردن بوده و از نظر ارزش غذایی سرشار از پروتئین می باشند. به صورت کلی، تفاوت های تخم نطفه دار با تخم های معمولی به شرح زیر می باشد؛

تفاوت های تخم نطفه دار با تخم مرغ معمولی

– وجود نطفه در درون تخم ها
• تخم های نطفه دار، همانگونه که از نامشان پیداست، دارای نطفه می باشند که در صورت فراهم بودن شرایط مناسب دمایی، رطوبتی و تهویه ای قابلیت تبدیل شدن به جوجه را دارند. اما تخم های معمولی، ساده و فاقد نطفه هستند و حتی در بهترین شرایط نیز، به جوجه تبدیل نخواهند شد.
– نحوه تولید تخم مرغ ها
• وقتی مرغ ها تخم می گذارند، تخم های تولیدی آنها با هم فرق می کنند. یعنی برخی از تخم ها نطفه دارند و برخی معمولی. تفاوت در اینجاست که تخم های نطفه دار از جفتگیری مرغ و خروس به وجود می آیند. یعنی، مرغ پس از جفتگیری تخم گذاری می کند و در اینجا تخم های نطفه دار تولید می شود. اما تخم های معمولی تنها از مرغ ماده تولید می شوند. یعنی، هیچ جفتگیری صورت نمی گیرد و خروس دخالتی در تولید این مرغ ها ندارد.
– ظاهر بیرونی تخم ها
• در مورد ظاهر تخم ها باید بگوییم که معمولا هر دو نوع تخم نطفه دار و ساده دارای ظاهر خارجی از جمله شکل، رنگ و اندازه یکسان می باشند. از این جهت است که نطفه داری یا معمولی بودن تخم ها با چشم غیر مسلح قابل تشخیص نمی باشند.
– تشخیص با نوربینی یا کندلینگ
• نوربینی فرآیندی است که طی آن درون تخم ها با استفاده از چراغی مخصوص و اتاقی تاریک کند و کاو و بررسی می شود و در واقع، یکی از مهم ترین مراحل انتخاب تخم و جوجه کشی می باشد. شما باید تخم های نطفه دار را پس از چند روز از شروع جوجه کشی و قرار گرفتن در داخل دستگاه، با استفاده از نوربینی ملاحظه کنید و ببینید که در داخل تخم ها رگ های خونی و یا جنینی وجود دارد یا نه! این کار به این دلیل است که در صورت ملاحظه تخم های فاقد نطفه سریعا اقدام کنید و از فاسد شدن تخم و پخش فساد به درون دستگاه جلوگیری نمایید. علاوه بر این تخم ها، تخم های معمولی که در درون آنها تنها زرده و سفیده وجود دارد، در هنگام نوربینی هیچ نشانه ای از رشد یا نطفه درونشان دیده نمی شود.
– قابلیت نگهداری انواع تخم ها
• از آنجایی که تخم های نطفه دار صرفا برای جوجه کشی استفاده می شوند، معمولا نگهداری آنها به گونه ای است که باید برای مدت 3 تا 7 روز در محلی با دمای اتاق مراقبت شوند. همچنین، شما باید هنگام نگهداری چرخاندن این تخم ها را فراموش نکنید تا خدایی نکرده جنین آنها به پوسته تخم نچسبد. زیرا، این مورد باعث مرگ جنین و از بین رفتن تخم می گردد. در مقابل، تخم های معمولی برای مصارف خوراکی هستند و باید در یخچال یا مکانی خنک تر نگهداری شوند.
– تفاوت در ارزش اقتصادی
• ارزش اقتصادی هر یک از تخم های معمولی و نطفه دار با یکدیگر بسیار متفاوت است. به طور مثال، از آنجایی که ارزش اقتصادی تخم های نطفه دار بالاتر از دیگر تخم ها می باشد، این تخم ها قیمت بالاتری دارند. این مسئله به آن دلیل است که تخم های نطفه دار معمولا برای پرورش دهندگان از نقطه نظر تکثیر بسیار ارزشمند می باشند. در مقابل، تخم های معمولی به دلیل نداشتن نطفه، قیمت پایین تری دارند. زیرا، صرفا دارای ارزش غذایی می باشند و برای خوردن مورد استفاده قرار می گیرند.

ویژگی های تخم نطفه دار

ویژگی های تخم نطفه دار

– کاربرد متفاوت
• توجه داشته باشید که هر کدام از تخم های نطفه دار و معمولی کاربردی متفاوت دارند؛ از آنجایی که تخم های نطفه دار جوجه دار بوده و قابلیت تبدیل به جوجه را دارند، شما باید پس از مرحله نگهداری چند روزه، سریعا این تخم ها را به داخل دستگاه جوجه کشی و یا زیر پرنده مادر کرچ منتقل نمایید تا پس از اتمام دوره جوجه کشی به جوجه تبدیل شوند. اما تخم های فاقد نطفه و معمولی بعد از تولید توسط مرغ می توانند در موارد مختلف تغذیه ای همچون آشپزی، تهیه غذا، شیرینی پزی و یا مصارف خانگی استفاده گردند.
– شرایط نگهداری تخم ها در زمان پیش از مصرف و یا جوجه کشی
• اگر بخواهید یک تخم مرغ را نگهداری نمایید، فارغ از نطفه داری یا معمولی بودن باید این کار را در شرایط ویژه ای انجام دهید. به عنوان مثال، تخم نطفه دار باید در شرایط دمای محیطی 15 تا 18 درجه سانتیگراد نگهداری شود. این نوع از تخم ها به چرخاندن روزانه منظم نیاز دارند تا نطفه آنها بتواند زنده بماند. علاوه بر این، تخم های معمولی نیازی به چرخاندن یا مراقبت خاصی در مرحله نگهداری ندارند. تنها لازم است تا به منظور جلوگیری از فاسد شدن در جای خنک بمانند.
– فاسد شدن در دمای محیط بالا و گرما
• دمای محیط همواره هم برای جوجه ها، هم برای مرغ های بالغ و هم برای تخم مرغ ها از متغیرهای بسیار تاثیرگذار بوده است. در مورد جوجه ها و مرغ ها باید بگوییم که تنظیم نبودن دما به راحتی می تواند به مرگ و بیماری منجر شود. اما در مورد تخم مرغ ها لازم به ذکر است که، تخم های نطفه دار اگر در گرمای زیاد محیط و بدون شرایط جوجه کشی قرار بگیرند، ممکن است نطفه آنها بمیرد و تخم دچار فساد گردد. در مقابل، تخم هایی که فاقد نطفه بوده و معمولی هستند، در شرایط دمای محیط کمتر از حد نرمال دیرتر فاسد می شوند.
در یک نگاه کلی، انواع تخم های تولیدی مرغ ها از جمله تخم های نطفه دار و تخم معمولی اگر چه از نظر ظاهری شباهت زیادی به همدیگر دارند، اما تفاوت های اساسی در ماهیت، کاربرد و ارزش شان با هم دارند. شما اکنون با آگاهی از این تفاوت ها، می توانید از اشتباهات بسیاری جلوگیری نمایید.

 جمع بندی و سوالات متداول در مورد ویژگی های تخم نطفه دار و تفاوتش با تخم مرغ معمولی

در پایان لازم است تا بدانید که شناخت تفاوت میان تخم نطفه دار و تخم معمولی نه تنها برای پرورش دهندگان پرندگان، بلکه برای هر کسی که به تغذیه، طبیعت یا تولید مثل علاقه دارد ضروری و جذاب است. تخم نطفه دار، مظهر شروع یک زندگی جدید است و در دل خود یک موجود زنده را حمل می نماید. این درحالی است که تخم های بدون نطفه تنها برای تغذیه انسان ها در نظر گرفته شده اند. درک تفاوت های بین این دو، کمک می کند تا با دیدی روشن تر در تهیه و انتخاب تخم برای جوجه کشی یا مصرف خوراکی عمل کنید، تخم مورد نظر را در شرایط مناسب نگهداری نمایید و در صورت لزوم، به جوجه کشی و پرورش علمی و دقیق پرندگان بپردازید. امیدواریمم تا این مطلب تا حدودی شما را در این مسیر یاری نموده باشد؛

سوالاتی که ممکن است از خودتان پرسیده باشید؟
– منظور از تخم نطفه دار چیست؟
تخم نطفه دار تخمی است که در نتیجه جفتگیری پرنده نر و ماده به وجود می آید و درون آن نطفه ای وجود دارد که در صورت فراهم نمودن شرایط مناسب برای آن می تواند به راحتی به جوجه تبدیل شود.
– تخم های نطفه دار چه تفاوتی با تخم های معمولی دیگر دارند؟
تخم های نطفه دار قابلیت تبدیل شدن به جوجه را دارند زیرا دارای نطفه می باشند، در حالی که تخم های معمولی فاقد نطفه بوده و فقط برای مصارف خوراکی کاربرد دارند.
– نحوه شناسایی و تشخیص تخم نطفه دار از سایر تخم های معمولی چگونه است؟
این کار از طریق نوربینی یا کندلینگ پس از چند روز از شروع تخم گذاری و نگهداری در دمای مناسب صورت می گیرد. در این روش، اگر در حین نوربینی رگ های خونی یا جنین در درون تخم دیده شود، به احتمال زیاد تخم نطفه دار می باشد. در غیر اینصورت، شما یک تخم معمولی دارید.
– آیا ظاهر بیرونی تخم های نطفه دار با تخم های معمولی تفاوت دارد؟
خیر، ظاهر تخم نطفه دار و غیر نطفه دار تفاوت خاصی با یکدیگر ندارند. لذا، تشخیص این دو نوع تخم تنها از طریق روش هایی مانند نوربینی یا بررسی شرایط پرورش دهنده ممکن است.
– تخم نطفه دار بیشتر در چه زمینه هایی استفاده می شود؟
این نوع تخم بیشتر در جوجه کشی و تکثیر پرندگان زینتی یا گوشتی استفاده می شود و نقشی حیاتی در پرورش نسل جدید پرندگان دارد.

دیدگاهتان را بنویسید