مقالات

تاثیر نژاد پرنده در هچ تخم نطفه دار

The effect of bird breed on hatching fertilized eggs

می توان گفت که پیچیده ترین و حساس ترین مرحله پرورش پرندگان، فرآیند جوجه کشی از تخم نطفه دار آنها در تکثیر گونه های مختلف می باشد. در این راستا، عواملی مانند دما، رطوبت، تهویه هوا و حتی نحوه چرخش تخم های نطفه دار نیز، می توانند بر میزان موفقیت هچ یا خروج از تخم جوجه ها تاثیر بگذارند. همچین، سوالاتی هم وجود دارند که ذهن پرورش دهنده را به خود درگیر می نمایند. در این میان، یک پرسش کلیدی برای شما مطرح خواهد شد که تاثیر نژاد پرنده در هچ تخم نطفه دار طوطی ، تخم نطفه دار مرغ و یا هر پرنده دیگر به چه میزان است و آیا نژاد واقعا در هچ تخم نطفه دار موثر است ؟
پاسخ به این سوال، در نگاه اول ممکن است چندان مهم به نظر نرسد. اما بررسی های دقیق تر محققان نشان داده اند که ژنتیک و ویژگی های ذاتی هر نژاد می تواند نقشی غیرقابل انکار در روند جوجه کشی ایفا نماید. به همین جهت، ما در این مقاله قصد داریم تا با نگاهی علمی و تحلیلی این موضوع را بررسی نماییم که آیا نژاد پرنده بر میزان موفقی از هچ تاثیر دارد یا نه و اگر تاثیر دارد دلیل این موضوع چیست.
بنابراین، اگر شما نیز، همچون دیگر پرورش دهندگان مسئول قصد آگاهی و اطلاع یافتن از این مسئله را دارید در ادامه مقاله ما را همراهی نمایید؛

تاثیر نژاد پرنده در هچ تخم نطفه دار

تاثیر نژاد پرنده در هچ تخم نطفه دار

آیا نژاد پرنده بر هچ تاثیر دارد؟

پاسخ این سوال بله است، تاثیر نژاد پرنده در هچ تخم نطفه دار زیاد است و در واقع می توان گفت نژاد پرنده بر فرآیند هچ یا خروج جوجه ها از تخم تاثیر زیادی دارد و این تاثیر، هم از نظر میزان موفقیت در هچ و هم از نظر زمان بندی خروج جوجه ها از تخم و حتی سلامتی جوجه های تازه متولد شده مورد توجه می باشد. بنابراین، نژاد پرنده به عنوان یکی از دلایل مهم اما کمتر توجه شده در موفقیت یا عدم موفقیت شما در جوجه کشی شناخته می شود. شما باید توجه کنید که هر نژاد، دارای ویژگی های ژنتیکی، فیزیولوژیکی و رفتاری خاصی می باشد که می توانند به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر روند رشد جنین و خروج از تخم تاثیر بگذارد.
اما فرآیند خروج جوجه ها از تخم که در آن عوامل بسیار زیادی تاثیر می گذارند، حیاتی ترین مرحله زندگی و نقطه شروع جوجه هاست؛ عواملی همچون نژاد پرنده که در واقع، هدف ما درست بررسی همین مورد بر میزان خروج جوجه ها از تخم و زنده مانی آنهاست.

عوامل موثر در میزان هچ تخم نطفه دار هر نژاد از پرنده

اکنون، بیایید تا ببینیم که تاثیر نژاد پرنده در هچ تخم نطفه دار به چه خاطر بوده و چرا نژاد پرنده باید بر میزان هچ موثر باشد. دلایلی برای اثبات این موضوع وجود دارند که به شرح زیر می باشد؛

– تفاوت در ضخامت و ساختار پوسته تخم
• نژادهای مختلف ممکن است تخم هایی با ضخامت یا بافت متفاوت در پوسته داشته باشند. پوسته های خیلی نازک باعث از دست رفتن رطوبت و مرگ جنین می شوند و پوسته های خیلی ضخیم می توانند مانع از بیرون آمدن جوجه ها شوند. از جمله تخم های با نژادهای سنگین تر ماکائو یا کاکادو هستند.
– تفاوت در اندازه تخم
• اندازه تخم ارتباط مستقیمی با نژاد پرنده دارد و ممکن است روی فضای رشد جنین تاثیر بگذارد. زیرا، تخم های خیلی کوچک ممکن است فضای کافی برای رشد جنین نداشته باشند و تخم های بزرگ هم نیاز به تنظیم دقیق تری در دما و رطوبت داشته باشند.
– سرعت رشد جنینی یا متابولیسم
• سرعت رشد جنین در نژادهای مختلف پرندگان متفاوت است. البته، این مسئله به ژنتیک و متابولیسم نژاد بستگی دارد. در این میان، بعضی گونه ها زودتر از دیگران به مرحله هچ می رسند و در آنها، اگر زمان هچ به صورت دقیق تنظیم نشود، ممکن است جوجه در داخل تخم بمیرد یا ضعیف به دنیا بیاید.
– میزان حساسیت جنین به شرایط محیطی
• برخس از نژادهای پرندگان جنین هایی دارند که نسبت به تغییرات دما و رطوبت حساس تر هستند. پیاده سازی یکسری از تنظیمات جوجه کشی واحد برای همه نژادها ممکن است منجر به تلفات بالا در نژادهای حساس تر شود. توجه داشته باشید که نژادهای نایاب و زینتی معمولا حساسیت بالاتری نسبت به انواعی از تغییرات دارند.
– کیفیت ژنتیکی نژاد
• نژادهایی که حاصل اصلاح نژادهای ضعیف یا آمیزش غیراصولی هستند، معمولا تخم های با کیفیتی را تولید نمی کنند. در پی استفاده از این گونه تخم ها، جنین در مراحل اولیه رشد از بین می رود یا جوجه ها به همراه یک سری از ناهنجاری ها متولد می شوند.
– تفاوت در رفتار جفتگیری و لقاح
• می دانید که برخی از نژادها تمایل یا توانایی کمتری برای جفتگیری موثر دارند و در نتیجه همین موضوع، تعدادی از تخم های بدون نطفه تولید می شوند که اصلا قابلیت جوجه شدن ندارند. علاوه بر این، شما باید به این نکته توجه کنید که میزان باروری در نژادهای مختلف پرندگان متفاوت است.
– تفاوت در دوره نهفتگی یا مدت زمان انکوباسیون
• از آنجایی که هر نژادی دوره نهفتگی یا جوجه کشی مخصوص به خود را دارد، اگر اپراتور یا دستگاه جوجه کشی بر اساس میانگین کلی اصولی تنظیم نشود، ممکن است این مسئله، برای برخی از نژادها زودتر یا دیرتر از موعد مقرر باشد و باعث از بین رفتن جنین شود.
– تولید حرارت توسط جنین
• جنین برخی از گونه های پرندگان، در مراحل پایانی رشد حرارت زیادی را تولید می کنند. لذا، در صورت تنظیم نادرست تهویه هوا و دما، احتمال مرگ جنین درون تخم ها وجود دارد.
– میزان فعالیت جوجه ها به هنگام خروج از تخم
• برخی از نژادهای پرندگان جوجه های قوی تری دارند که راحت تر می توانند از تخم بیرون بیایند. در مقابل، جوجه های نژادهای ضعیف تر ممکن است برای شکستن پوسته تخم به کمک نیاز داشته باشند یا در تخم گیر کنند.
– تفاوت در میزان نیاز تخم ها به رطوبت
• تخم نطفه دار برخی از نژادهای پرنده ها، برای حفظ رطوبت داخلی به درصد رطوبت ویژه ای نیاز دارند. لذا، کمتر و یا زیادتر بودن رطوبت این تخم ها نسبت به نیاز گونه آن ممکن است باعث چسبیدن جنین به پوسته و یا مرگ تخم شود.
در اینجا می خواهیم برای شما توضیح دهیم که بازده یا درصد موفقیت در هچ به چه معنایی می باشد. «بازده یا درصد موفقیت در هچ یا خروج جوجه ها از تخم به معنای تعداد جوجه های زنده ای است که از تخم خارج می شوند نسبت به تعداد تخم های نطفه دار.» در این میان، برخی از نژادها وجود دارند که به دلایل ژنتیکی، ساختاری و فیزیولوژیکی خاص نسبت هچ بسیار بالایی را برای شما فراهم خواهند نمود.

تاثیر نژاد بر هچ تخم نطفه دار

تاثیر نژاد بر هچ تخم نطفه دار

برخی از نژاد ها بیشترین بازدهی را در فرایند جوجه کشی به همراه دارند

همانگونه که گفته شد تاثیر نژاد پرنده در هچ تخم نطفه دار زیاد است ور در بین همه نژاد های پرنده برخی از نژاد ها می تواند شانس بیشتری را در هچ داشته باشند.در زیر، چند گروه نژادی با بیشترین بازده جوجه کشی را به همراه علت موفقیت در هچ آنها برایتان آورده ایم؛
– مرغ و خروس ها صنعتی مانند راس 308، کاب، های لاین و غیره 
• این نژادها، درصد هچی بالغ بر 85 تا 95 درصد را برای شما به ارمغان خواهند آورد.
• توجه کنید که این میزان موفقیت در هچ نتیجه سال ها، اصلاح نژادی برای افزایش بهره وری و باروری بوده است. این پرندگان، تخم هایی با پوسته های مناسب تولید و جنین هایی با مقاومت بالا نسبت به شرایط محیطی را تولید می کنند. جنین این پرندگان، سرعت رشد بالایی داشته و به دوره انکوباسیون 21 روزه نیاز دارند.
• کاربردهای اصلی این نژاد، بیشتر در مزارع صنعتی و برای تولید گوشت و تخم می باشد.
– مرغ های بومی اصلاح شده مانند نژاد لوهمن، بلک استار و غیره
• درصد موفقیت در هچ این نژاد مرغ ها، حدود 80 درصد است.
• علت موفقیت در هچ تخم های نطفه دار این نژاد، مقاوم تر بودن آنها نسبت به شرایط متغیر محیط، نسبت باروری بالا و … می باشد. این نژاد مرغ ها، معمولا برای جوجه کشی در مقیاس خانگی یا نیمه صنعتی مناسب هستند.
– کبک و بلدرچین ژاپنی
• درصد هچ این گونه ها در صورت مدیریت صحیح، 75 تا 90 درصد می باشد.
• علل موفقیت در این میزان هچ، دارا بودن تخم های کوچک با ساختار یکنواخت، رشد سریع جنین، سازگاری خوب با شرایط دستگاه جوجه کشی و … است. شما باید توجه کنید که تخم های این پرندگان نیاز به چرخاندن مداوم و دقت بیشتر در نگهداری دارند.
– اردک پکین و اردک روسی یا مرغابی بی صدا
• درصد هچ یا خروج جوجه از تخم در این گونه ها 70 تا 85 درصد است.
• جنین های قوی و پوسته های نسبتا ضخیم، رشد متوازن در دوران نهفگی و نیاز به رطوبت در روزهای پایانی همگی از علل موفقیت در جوجه کشی از تخم های این نژاد می باشد.
– نژادهای زینتی رایج مانند کاکادو، طوطی برزیلی، مرغ عشق
• استفاده از تخم های این نژادها، در شرایط ایده آل درصد هچ 60 تا 80 درصدی را به همراه دارد.
• موفقیت این نژادها در هچ، در گرو مدیریت دقیق و اصولی شما است؛ مثلا اگر دما و رطوبت را به صورت دقیق تنظیم کنید، بازده جوجه کشی شما بالا خواهد رفت. همچنین، نژادهای پرورشی و رام شده نسبت به نژادهای وحشی در جوجه کشی موفق تر می باشند.
– کبوترهای دارای نژاد همچون کبوتر سفید، دم چتری، کبوتر چتری و غیره
• میزان موفقیت در هچ این کبوترها، حدود 70 تا 80 درصد می باشد.
• دارا بودن تخم های محکم و جوجه های مقاوم، نیاز به دوره نهفتگی کوتاهی در حدود 18 روز و … از جمله دلایل کسب این میزان موفقیت در هچ جوجه ها است. شما باید توجه کنید که جفتگیری موفق و تغذیه مناسب والدین نقش کلیدی بر این مسئله دارد.

جمع بندی و سوالات متداول در مورد تاثیر نژاد پرنده در هچ تخم نطفه دار

به عنوان یک سخن آخر برای مطلب، شما همواره باید در نظر داشته باشید که در مسیر پرورش و جوجه کشی موفق از گونه های مختلف پرندگان، شناخت دقیق ویژگی های نژادی نه تنها یک مزیت، بلکه یک ضرورت بسیار مهم می باشد. شما باید به این نکته توجه نمایید که نژاد پرنده می تواند از طریق عواملی مانند ساختار پوسته تخم ها، کیفیت نطفه، حساسیت جنین به شرایط محیطی و حتی رفتارهای جوجه به هنگام خروج از تخم، به طور مستقیم بر درصد موفقیت در جوجه کشی تاثیر بگذارد. بنابراین، انتخاب نژاد مناسب پرنده برای جوجه کشی باید متناسب با توان مدیریتی و امکانات موجود در دسترس، باشد. زیرا، این نکته کلید دستیابی به بالاترین بازده در این فرآیند می باشد. همچنین، توجه به تفاوت های نژادی نه تنها از تلفات زیاد جلوگیری می کند، بلکه باعث می شود تا فرآیند جوجه کشی علمی تر، هدفمند تر و کم هزینه تر پیش برود.
در پایان باید گفت که موفقیت در هچ، تنها به دستگاه و دما و رطوبت بستگی ندارد، بلکه درک عمیق از ذات و نیازهای نژادی پرنده هاست که تفاوت بین شکست و موفقیت شما را رقم خواهد زد.

سوالاتی که ممکن است از خودتان پرسیده باشید؟
– آیا نژاد پرنده می تواند بر میزان موفقیت در مرحله جوجه کشی تاثیر بگذارد؟
بله، نژاد پرنده یکی از عوامل کلیدی مهم در تعیین درصد موفقیت هچ است و بر عواملی همچون کیفیت نطفه، ساختار پوسته، مقاومت جنین، دوره نهفتگی و نیازهای محیطی تاثیر می گذارد.
– آیا می دانید که نژاد های صنعتی مانند مرغ راس 308 چه ویژگی هایی دارند که باعث افزایش درصد هچ می شوند؟
این نژادها سال هاست که از طریق یک سری اصلاح های ژنتیکی بهینه سازی شده اند و بدین ترتیب، نرخ باروری بالایی دارند، تخم های با ساختار استانداردتری تولید می کنند و نسبت به شرایط محیطی حساسیت کمتری دارند.
– چرا در بعضی موارد، برخی از نژادهای زینتی مانند کاکادو درصد هچ پایین تری دارند؟
نژادهای زینتی، معمولا نسبت به همه چیز حساس تر هستند. لذا، این نژادها به مدیریت دقیق تری در شرایط دمایی، رطوبتی و تهویه هوا نیاز دارند. همچنین، در برخی این موارد، نژادهای زینتی با متاثر شدن از محیط تخم هایی با پوسته ضخیم یا نازک تولید می کنند که جنین ها توانایی خروج از آنها را ندارند.
– کدام عامل مرتبط یا نژاد گونه پرنده می تواند باعث شود که جنین در زمان هچ، داخل تخم بماند و نتواند از آن خارج شود؟
از جمله این دلایل می توان به ضخامت بیش از حد پوسته، ضعف جسمی جوجه یا دوره نهفتگی ناهماهنگ با تنظیمات دستگاه جوجه کشی به کار گرفته شده اشاره نمود.
– بهترین نژادهای پرندگان برای داشتن یک جوجه کشی موفق کدامند؟
مرغ های بومی اصلاح شده مثل لوهمن، بلدرچین ژاپنی، کبک و مرغ صنعتی از بهترین نژادها برای یک جوجه کشی موفق با درصد هچ بالا می باشند. این موارد، به ویژه در زمان مهیا بودن شرایط ایده آل محیطی بسیار قابل توجه می باشند.

دیدگاهتان را بنویسید