در جهانی که با پیشرفت آن و افزایش نیازهای غذایی پرورش طیور از جمله طیور دامی، اهمیت ویژه ای یافته است، شناخت نژادهای مختلف پرندگان نقش مهمی را در انتخاب مناسب ترین گونه برای شرایط آب و هوایی، اقتصادی و اهداف پرورشی شما خواهد داشت. در این میان، اردک ها به عنوان پرندگانی با قابلیت های منحصر به فرد در تولید گوشت، تخم و حتی کنترل آفات مورد توجه بسیاری از پرورش دهندگان قرار گرفته اند. در میان نژادهای مختلف اردک ها، دو گروه از آنها موسوم به اردک های روسی و ژاپنی به دلیل ویژگی های خاص و تفاوت های عملکردی شان جایگاه ویژه ای را در انظار علاقه مندان برای خود اختصاص داده اندکه ما با دانستن تفاوت اردک روسی و ژاپنی می توانیم انتخابی بهتر و در نتیجه پرورشی موفق تر را رقم بزنیم . اما این تفاوت ها کدامند؟
در این مقاله، ما قصد داریم تا شما بتوانید با بررسی دقیق تفاوت های این دو نژاد از نظر ویژگی های ظاهری، رشد، مقاومت، نیازهای تغذیه ای و بازده اقتصادی بهترین انتخاب را بر اساس نیازهای خود جهت پرورش داشته باشید.
تفاوت اردک روسی و ژاپنی در پرورش
قبل از هر چیزی باید یاد آوری کنیم که اردک های روسی و ژاپنی در ظاهر کلی شان دارای یک سری شباهت های خاص و زیبا هستند. اما با این وجود، می توان به سادگی تفاوت های قابل توجهی در زمینه پرورش، بهره وری و رفتار این پرندگان یافت. شناخت این تفاوت ها به پرورش دهندگان کمک می کند تا بر اساس هدف خود نژاد مناسب تری را برای پرورش در سالن خود انتخاب نمایند. اکنون در ادامه، می خواهیم تا مهم ترین تفاوت های این دو نژاد را با هم بررسی نماییم. این تفاوت ها در مواردی خلاصه می شوند که عبارتند از؛

تفاوت پرورش اردک روسی و پکنی
سرعت رشد و وزن گیری توان تخم گذاری در اردک های روسی و ژاپنی
• یکی از مزایای اصلی اردک های روسی، دارا بودن سرعت رشد بالا و وزن گیری چشمگیر در مدت زمانی کوتاه می باشد. اردک های این نژاد، به طور اختصاصی برای تولید گوشت پرورش داده می شوند و در شرایط استاندارد، در مدت حدود 8 تا 10 هفته می توانند به سادگی به وزن 2.5 الی 3.5 کیلوگرک برسند. بعلاوه، می توان گفت که اردک های نژاد روسی برای پرورش صنعتی و اقتصادی کوتاه مدت بسیار مناسب هستند.
• در مقابل، اردک های ژاپنی نسبت به اردک های روسی رشد کندتری دارند. این اردک ها، غالبا به عنوان اردک های تخم گذار شناخته می شوند و وزن گیری آنها نسبتا پایین تر است. زیرا، اردک های ژاپنی در مدت 10 هفته تنها می توانند 1.5 الی 2 کیلوگرم افزایش وزن داشته باشند. لذا، اردک های این نژاد برای پرورش گوشتی بازدهی اقتصادی کمتری نسبت به نژاد روشی خواهند داشت.
– توان تولید تخم نطفه دار
• تمرکز اصلی اردک های روسی بر تولید گوشت است نه چیز دیگر. اردک های این نژاد دارای عملکرد تخم گذاری متوسطی بوده و سالانه حدود 80 تا 120 تخم می گذارند. تخم این اردک ها معمولا دارای سایز بزرگتری بوده و تعدادشان کمتر از نژاد دیگر است. لذا، اگر هدف شما بهره برداری از گوشت اردک است، این نژاد برایتان مناسب تر است.
• اردک های ژاپنی از نژادهای پر کار در زمینه تخم گذاری و البته تولید تخم نطفه دار می باشند و توان تولید سالانه 150 الی 250 عدد تخم را دارند. بعلاوه، تخم این نژاد از اردک ها دارای اندازه متوسطی هستند. به این دلیل است که پرورش نژاد ژاپنی یک گزینه عالی برای مزرعه داران و پرورش دهندگانی است که هدف اصلی آنها تولید تخم است.
– میزان مقاومت در برابر بیماری ها و شرایط محیطی
• اردک های روسی دارای مقاومت خوبی در برابر بیماری های رایج پرندگان و شرایط محیطی سخت مانند سرما هستند. زیرا، این اردک ها دارای پوستی ضخیم تر و ساختار بدنی قوی تری می باشند. همچنین، اردک های این نژاد به تغذیه ای با کیفیت احتیاج دارند تا بیشترین بازده را برای شما فراهم نمایند.
• در مقابل، بدن اردک های ژاپنی حساس تر بوده و نیاز به مدیریت بهداشتی دقیق تری دارند. لذا، بهتر است تا بیشتر در شرایط آب و هوایی معتدل و یا گرم تر به پرورش این اردک ها بپردازید. همچنین، توجه به این نکته لازم است که اردک های نژاد ژاپنی نسبت به استرس محیطی مقاومت کمتری دارند و تغذیه آنها باید متعادل و منظم باشد.
– نوع کاربرد در سیستم های پرورش گوشتی، تخم گذار و زینتی
• هدف اصلی پرورش اردک های نژاد روسی بهره برداری گوشت آنهاست. بازده بالای گوشت، استخوان بندی مناسب و درصد لاشه بیشتر در این پرنده ها منجر شده که به راحتی در سیستم های صنعتی و تجاری برای تولید گوشت به کار گفته شوند. این اردک ها بسیار کمتر برای تولید تخم و استفاده زینتی به کار می روند.
• در مقابل، اردک های ژاپنی یک نژاد چند منظوره می باشند؛ یعنی هم برای تخم گذاری، هم زینتی و هم برای پرورش خانگی مورد استفاده قرار می گیرند. این اردک ها به دلیل دارا بودن جثه کوچکتر و ظاهری خاص در برخی کشورها در مزارع خانگی و برای سرگرمی یا زیبایی نیز، پرورانده می شوند.
تفاوت ظاهر ، خلق و خو ،هزینه و مدیریت اقتصادی و فضای پرورش در اردک روسیو ژاپنی
• اردک های روسی اغلب رفتاری آرام دارند که تنها در شرایط استرس زا تهاجمی می شود.
• اردک های ژاپنی در اغلب موارد رفتاری بسیار آرام، اجتماعی، مطیع و خونسرد از خود نشان می دهند و به راحتی با انسان و سایر پرندگان خو می گیرند.
• اردک های نژاد روسی، رشدی سریع و وزنی بالاتر دارند و از این جهت، هزینه تغذیه آنها نیز، بالاتر است. ولی بازده گوشت بیشتر آنها در بلندمدت سبب صرفه جویی شما در هزینه ها خواهد شد. درمورد این اردک ها، شما به سرمایه اولیه بیشتری نیاز دارید اما توجه کنید که سود نهایی شما نیز، بیشتر خواهد بود. همچنین، درصورت پرورش این نژاد، شما به تجهیزات حرفه ای تری برای کشتار و بسته بندی گوشت خواهید داشت.
• هزینه تغذیه و نگهداری اردک های ژاپنی کمتر است. زیرا، این اردک ها بیشتر برای تخم گذاری یا نگهداری خانگی پرورش داده می شوند. نگهداری این اردک ها برای افراد تازه کار و یا کم سرمایه گزینه بهتری محسوب می شود.
• در این مورد، باید بگوییم اردک های روسی که جثه بزرگتر و تحرک بالاتری دارند، به فضای بیشتری برای حرکت و رشد نیاز خواهند داشت. همچنین، از آنجایی که این اردک ها در محیط پرازدحام دچار پرخاشگری می شوند، باید حتما فضای نگهداری آنها باز و یا سالنی بزرگ باشد. همچنین، شما باید بستر محل زندگی اردک های روسی را خشک و تمیز نگه دارید.
• اردک های ژاپنی جثه کوچکی دارند و در فضای محدود نیز، عملکرد خوبی از خود به نمایش می گذارند. این اردک ها به راحتی می توانند با پرندگان دیگر نیز، همزیستی نمایند.
• داشتن جثه درشت، سینه پهن، پاهایی قوی و رنگ های سفید و کرم رنگ پرها از مشخصه های بارز ظاهری اردک های روسی است. این اردک ها نوک پهن تر و بدنی عضلانی دارند و ظاهر آنها بیشتر یادآور اردک های گوشتی صنعتی می باشد.
• اردک های ژاپنی اندامی جمع و جورتر و ظاهری ظریف دارند، در رنگ های متنوع تری از جمله سفید، خاکستری، قهوه ای و ترکیبی دیده می شوند، نوک و پاهایشان کوچک تر است و حالت چهره آرام تری دارند.
تفاوت اردک روسی و ژاپنی از نظر طول عمر، زمان بلوغ جنسی و شروع تخم گذاری
• بلوغ جنسی اردک های روسی معمولا دیرتر اتفاق می افتد و از حدود 6 تا 7 ماهگی شاهد بروز نشانه های بلوغ در آنها خواهیم بود.
• اردک های ژاپنی زودتر به سن بلوغ می رسند. یعنی در حدود 4 تا 5 ماهگی آماده تولید مثل می شوند. این اردک ها سریعا شروع به تخم گذاری می نمایند و دوره تولید تخم در آنها طولانی تر می باشد.
• اردک های روسی در مدت 8 تا 12 هفته از تولد برای کشتار آماده می شوند. یعنی، بیشتر برای دوره های کوتاه مدت پرورش طراحی شده اند. توجه داشته باشید که درمورد این اردک ها، نگهداری طولانی مدت به صرفه نیست. زیرا، پس از دوره اوج رشد، سرعت افزایش وزن کاهش می یابد و هزینه فراهم نمودن مواد غذایی برای آنها بالاتر می رود. همچنین، این اردک ها برای چرخه های سریع سوددهی در سیستم های صنعتی مناسب ترند.
• بعلاوه، به دلیل توان تخم گذاری بالای اردک های ژاپنی، شما می توانید برای مدتی بیش از یک سال نیز، از آنها نگهداری نمایید. اردک های این نژاد، دوره نگهداری اقتصادی طولانی تری دارند زیرا، در طول سال تخم گذاری را ادامه می دهند. دقت کنید که اگر شما به عنوان پرورش دهنده به دنبال سود مستمر از تولید تخم می باشید، پرورش این گزینه برای شما بهتر است.

اردک روسی و ژاپنی چه فرقی با یکدیگر دارند
تفاوت اردک روسی و ژاپنی از نظر هزینه خرید جوجه یا تخم نطفه دار
• اردک های روسی به دلیل محبوبیت در پرورش گوشتی و بازده بالای گوشت قیمت اولیه بیشتری دارد. همچنین، تخم نطفه دار یا جوجه یک روزه آن گران تر از گونه های عمومی است. لذا، پرورش آنها سرمایه اولیه بالاتری نیاز داشته و در نهایت، سودی بالاتر به شما باز خواهد گرداند.
• جوجه یا تخم نطفه دار اردک های ژاپنی معمولا قیمت مناسب تری دارند. این اردک ها به دلایلی همچون عرضه بیشتر و قابلیت پرورش ساده تر برای پرورش دهندگان کوچک دارای دسترسی ساده تری هستند. بنابراین، پرورش این نژاد دارای هزینه اولیه پایین تری بوده و برای شروع با بودجه محدود مناسب تر می باشد.
– زیبایی شناسی و قابلیت فروش در بازار خانگی یا محلی
• اردک های روسی ظاهری کاربردی و صنعتی دارند. یعنی، در این نژاد تمرکز بیشتر بر روی بازده بوده است تا زیبایی ظاهری. لازم به ذکر است که این اردک ها در بازار گوشت فروشی محبوبیت خاصی دارند ولی در فروش خانگی یا زینتی کمتر مورد توجه قرار می گیرند.
• اردک های ژاپنی با ظاهری جذاب و بامزه متشکل از رنگ های متنوع در بازارهای محلی، خریداران خانگی و زینتی بیشتری را ب خود اختصاص داده اند. این مورد از آن جهت است که کودکان و خانواده ها بیشتر جذب ظاهر ملوس و آرام این اردک ها می شوند. لذا، می توان گفت که اردک های ژاپنی در بازارهای غیر صنعتی مانند نمایشگاه ها، خانه ها و مراکز آموزشی پر فروش ترند.
جمع بندی و سوالات متداول در مورد تفاوت اردک روسی و ژاپنی
از این مقاله، نتیجه می گیریم که در دنیای اردک ها، انتخاب نژاد مناسب نه تنها بر بازده اقتصادی شما بلکه بر کیفیت کار و میزان رضایت پرورش دهنده تاثیر مستقیم می گذارد. با توجه به مطالب گفته شده در بالا، اردک های روسی با تمرکز بر تولید گوشت و رشد سریع انتخابی مناسب برای اهداف صنعتی هستند. این در حالی است که اردک های ژاپنی با تخم گذاری بالا و رفتاری آرام برای پرورش خانگی و طولانی مدت گزینه ای هوشمندانه محسوب می شوند. در نهایت، توجه کنید که موفقیت در پرورش زمانی حاصل می شود که انتخاب نژاد مناسب با شرایط محیطی، منابع و اهداف شما هماهنگ باشد.
سوالاتی که ممکن است از خودتان پرسیده باشید؟
– تفاوت اصلی بین اردک روسی و ژاپنی در اهداف پرورشی چیست؟
اردک روسی عمدتا برای تولید گوشت با رشد سریع و بازده بالا پرورش داده می شود. در حالی که اردک ژاپنی بیشتر به عنوان نژاد تخم گذار با تولید بالا و طول عمر اقتصادی طولانی تری شناخته می شود.
– کدام نژاد برای پرورش در محیط های شهری یا فضای بسته مناسب تر است؟
از آنجایی که اردک های ژاپنی صدای ملایم تری دارند و پرندگانی آرام تر هستند، برای پرورش خانگی و محیط های کم سر و صدا مناسب تر از اردک های روسی هستند.
– کدام نژاد از اردک ها برای پرورش دهندگانی که امکانات دستگاه جوجه کشی ندارند، بهتر است؟
اردک های ژاپنی رفتاری مادرانه تر دارند و از این جهت به راحتی بر روی تخم های می خوابند و جوجه کشی می نمایند. لذا، پرورش این اردک ها برای افرادی که دستگاه جوجه کشی ندارند، گزینه مناسب تری می باشد.
– از نظر هزینه خرید اولیه کدام نژاد مقرون به صرفه تر است؟
اردک های ژاپنی معمولا قیمت خرید پایین تری دارند و برای پرورش دهندگانی با بودجه محدود مناسب ترند. در حالی که اردک های روسی قیمت بالاتری دارند و در مدت زمان کوتاه تری سود بیشتری تولید می کنند.
– اگر هدف شما، زیبایی و فروش به بازارهای خانگی باشد به نظرتان کدام نژاد مناسب تر است؟
اردک های ژاپنی به دلیل ظاهر ملوس، رنگ پرهای متنوع و رفتار آرام خود در بازارهای خانگی، نمایشگاهی یا فروش زینتی بیشتر مورد استقبال قرار می گیرند.