مقالات

بوی بد داخل دستگاه جوجه کشی و نحوه از بین بردن آن

بوی بد دستگاه جوجه کشی و دلایل آن

روشن کردن دستگاه جوجه کشی یعنی شروع یک مسیر پر از امید که در پایان آن شما صاحب جوجه هایی کوچک و دوست داشتنی می شوید. اما خیلی زود، ممکن است یک مشکل ناخوشایند این تجربه شیرین را تحت تاثیر قرا دهد و درست در میانه راه شاهد بویی بد و آزاردهنده از داخل دستگاه باشید. نکته مهم در چنین شرایطی این است که این بو تنها یک مزاحمت ساده نیست؛ بلکه گاهی زنگ خطری برای سلامتی جوجه ها و یا شکست کل فرآیند جوجه کشی می باشد.در این مقاله ما برای شما پاسخ سوال دلیل ایجاد بوی بد دستگاه جوجه کشی و نحوه از بین بردن آن را خواهیم داد،با توجه به اینکه اگر بوی بد دستگاه را به موقع شناسایی و برطرف نکنید، این مسئله می تواند منجر به آلودگی محیط، کاهش درصد جوجه آوری و حتی مرگ و میر گسترده می گردد. لازم به ذکر است که بوی بد داخل دستگاه، فضای داخل و اطراف آن را غیرقابل تحمل خواهد کرد و می تواند نشانه ای از مشکلی جدی تر باشد که سلامتی تخم نطفه دار مرغ یا جوجه ها را به خطر خواهد انداخت.

بوی بد داخل دستگاه جوجه کشی و نحوه از بین بردن آن

بوی بد داخل دستگاه جوجه کشی و نحوه از بین بردن آن

در این مقاله، به زبانی ساده و کاربردی دلایل اصلی بوی بد دستگاه جوجه کشی را بررسی خواهیم کرد و روش هایی موثر و قابل اجرا برای از بین بردن این بو را برایتان ارائه خواهیم داد. لذا، اگر دوست دارید جوجه کشی شما در محیطی تمیز، بدون بوی ناخوشایند و با بیشترین بازدهی انجام شود، بهتر است تا با ما همراه باشید و این مشکل را یکبار برای همیشه حل کنیم؛

بوی بد داخل دستگاه جوجه کشی و نحوه از بین بردن آن

برای نظارت و جلوگیری از مشکل بوی بد دستگاه، ابتدا باید عواملی که ممکن است موجب بروز این مشکل شوند را شناسایی و قبل از شروع جوجه کشی آنها را رفع نمایید. اما نگران نباشید اگر این مشکل در میانه راه جوجه کشی نیز، رخ بدهد، ما شما را یاری خواهیم نمود تا این مشکل را با کمترین میزان خسارت پشت سر بگذارید. اکنون، دلایل ایجاد بوی بد دستگاه جوجه کشی را برایتان شرح خواهیم داد؛
– تخم های فاسد یا خراب شده
• یکی از اصلی ترین دلایل بوی بد، وجود تخم هایی است که از همان آغاز فاقد نطفه بودند و یا اینکه در حین فرآیند جوجه کشی خراب شده اند. همچنین، این تخم ها ممکن است دچار عفونت داخلی شده و گازهای بدبو تولید نمایند.
• توجه داشته باشید که حتی یک تخم فاسد هم می تواند بوی بد شدیدی ایجاد کند و در صورت اقدام نکردن مابقی تخم ها را نیز آلوده نماید.
– رطوبت بیش از حد و تهویه نامناسب
• اگر تهویه دستگاه به درستی کار نکند و در پی آن، رطوبت داخلی از حد مجاز بالاتر برود، شرایط برای رشد باکتری ها و قارچ ها مساعدتر می شود.
• محیط مرطوب و راکد باعث ایجاد بوی نامطبوع می شود و ممکن است به فساد تخم ها یا مرگ جنین ها منجر شود.
– عدم نظافت مناسب بین دوره های جوجه کشی
• توجه داشته باشید که قبل و بعد از هر دوره جوجه کشی، باید حتما دستگاه را تمیز و ضدعفونی نمایید؛ زیرا، تمیز نکردن دستگاه باعث باقی ماندن ذرات پوسته، خون، ترشحات یا قارچ های باقی مانده می شود. این باقیمانده ها، در دفعات بعدی بوی بدی تولید کرده و حتی تخم های سالم را نیز، آلوده می کنند.

– مرگ جنین در داخل تخم نطفه دار

• در طول جوجه کشی عواملی مثل نوسانات دمایی، رطوبت و یا حتی عفونت داخلی، موجب مرگ جنین در داخل تخم ها می شود. در این شرایط که جنین ها می میرند ولی تخم ها هنوز در داخل دستگاه باقی می مانند، به مرور گازها و مواد فاسدکننده ای آزاد می شوند که بوی بسیار متعفن و بدی دارند.
– رشد کپک یا باکتری در کف دستگاه یا در سینی آب
• شما باید سینی آب یا کف دستگاه جوجه کشی را به دقت تمیز نمایید. اگر تمیز کردن و ضدعفونی محل به درستی صورت نگیرد، محیطی ایده آل برای رشد کپک ها و باکتری ها فراهم می شود. این موجودات کوچک و ناقل بیماری، گازهای ناخوشایندی تولید می کنند که ممکن است سلامتی جوجه ها را هم تهدید کند.
– استفاده از تخم هایی با پوسته ترک خورده یا آلوده
• ترک های ریز در پوسته تخم ها، باعث نفوذ میکروب ها به داخل تخم شده که این مسئله موجب فساد تخم ها می شود.
• همچنین، تخم هایی که به همراه فضولات یا آلودگی های بیرونی وارد دستگاه می شوند، منشأ اصلی رشد باکتری ها و بوی بد هستند.
– دمای بیش از حد بالا
• اگر دمای داخل دستگاه جوجه کشی بالاتر از مقدار استاندارد برود، روند فساد تخم های ناسالم یا نیمه فاسد تسریع یافته و بوی نامطبوع ایجاد می کند. در این میان، اگر اقدامی صورت نگیرد تخم های سالم نیز، ممکن است فاسد شده و از بین بروند.
تنها پیشگیری نمی تواند مشکل را به صورت کامل حل کند. شما باید بدانید که در صورت مشاهده بوی بد دستگاه حتی با وجود رعایت موارد مربوط به پیشگیری، چه کار کنید. لذا، در ادامه، می خواهیم یک سری راهکارهای موثر برای از بین بردن بوی بد دستگاه جوجه کشی را به شما ارائه دهیم. از جمله این موارد به شرح زیر می باشد؛

– شناسایی و حذف منبع بوی بد مثلا تخم فاسد و یا جنین مرده

• در قدم اول، حتما تخم هایی که بوی بد ایجاد می کنند، را شناسایی نموده و سریعا از داخل دستگاه خارج کنید.
• شما باید در روزهای مشخص و معلوم، با استفاده از نطفه سنج یا کندلینگ، تخم هایی که فاقد رشد جنین هستند و یا علائم مرگ جنینی در آنها مشاهده می شود، را پیدا کرده و جدا نمایید.
– تمیز نمودن کامل دستگاه پس از هر دوره جوجه کشی
• حتما باید پس از پایان هر دوره جوجه کشی، دستگاهی را که استفاده کردید را به طور کامل ضدعفونی و بشویید.
• شما باید برای شستشوی دستگاه، از محلول رقیق شده آب و سرکه سفید یا محلول آب و جوش شیرین استفاده کنید.
• توجه کنید که تمام سطوح داخلی دستگاه از جمله سینی آب، فن، محفظه و نقاطی که دسترسی بدانها دشوار می باشد، باید با دقت تمیز شوند.
• شما می توانید در صورت نیاز از محلول های ضدعفونی دامپزشکی مثل ویرکون هم استفاده نمایید.
– افزایش تهویه مناسب داخل دستگاه
• از آنجایی که گردش هوای مناسب در داخل دستگاه، از تجمع رطوبت و رشد باکتری ها جلوگیری می کند، شما حتما باید اطمینان حاصل نمایید که فن دستگاه سالم و بدون مانع کار می کند. همچنین، اگر دستگاه جوجه کشی مورد استفاده شما، دارای فن های اضافی است و شما امکان این را دارید که میزان گردش هوا را تنظیم نمایید، بهتر است تا در مراحل پر رطوبت مثل روزهای آخر یا هچ که جوجه ها آماده خروج از تخم ها می شوند، تهویه داخل دستگاه را بیشتر کنید.
– کنترل دقیق رطوبت و دما
• همواره حواستان را جمع کنید و طبق دستورالعمل و برنامه ای مربوط به تخم و از پیش تنظیم شده، سطح رطوبت و دمای داخل دستگاه را کنترل کنید.
• دقت کنید که از رطوبت سنج و دماسنج دقیق و دیجیتال استفاده کنید.
• توجه داشته باشید که شما باید از ایجاد بخار بیش از حد یا دمای بالا که باعث رشد باکتری ها و یا تسریع فساد می شود، جلوگیری کنید.

– شستشوی منظم سینی آب با محلول ضدعفونی کننده

• سینی آب از مکان های بسیار مستعد برای رشد باکتری ها و کپک ها می باشد. بدین دلیل است که شما باید مرتبا آن را تخلیه و با آب داغ و محلول سرکه یا کلر رقیق شده شستشو دهید.
• شما حتی می توانید در طول دوره جوجه کشی نیز، به صورت کاملا سریع دستگاه را تمیزکاری نمایید.
– جلوگیری از ورود تخم های آلوده یا ترک خورده
• شما باید تخم ها را قبل از ورود به دستگاه بررسی نموده به هیچ وجه از تخم های ترک خورده، آلوده به کود یا خون استفاده نکنید.
• اگر تخم ها خیلی آلوده باشند، پوسته ها را با دستمال نرم و خشک تمیز کنید.
• تا جایی که امکان دارد از شستن تخم ها بپرهیزید.
– استفاده از مواد جاذب بو در صورت لزوم
• شما باید در موارد خاص از موادی مثل زغال فعال یا جوش شیرین به صورت محدود و با احتیاط استفاده کنید تا بوی بد را جذب نمایند. نکته مهم این است که استفاده از این مواد باید کاملا کنترل شده و بدون تماس مستقیم با تخم ها باشد.
– جلوگیری از ازدحام بیش از حد تخم ها در دستگاه
• به عنوان مثال، اگر ظرفیت دستگاهتان 48 عدد تخم باشد، بیشتر از این تخم نباید در داخل دستگاه بگذارید. زیرا، تراکم زیاد باعث افزایش گرما، رطوبت و در نتیجه شرایط مناسب برای رشد عوامل بیماری زا می گردد.
– استفاده از تایمر برای تهویه بیرونی در دستگاه های بدون فن خودکار
• اگر دستگاه جوجه کشی شما داری فن تهویه خودکار نمی باشد، شما باید خودتان دست به کار شوید و در بازه های مشخص در روز درب دستگاه را برای چند دقیقه باز کنید تا هوای تازه به داخل وارد شود. البته، حتما این کار را با احتیاط و در زمان های مشخص انجام دهید تا به روند رشد جنین آسیب نزنید.
– نگهداری تخم ها در شرایط مناسب قبل از ورود به دستگاه
• اگر می خواهید تخم ها را چند روز قبل از جوجه کشی نگهداری کنید، حتما باید این کار را در جایی خنک، خشک و دارای تهویه مناسب انجام دهید.
• تخم هایی که در شرایط بد نگهداری شده اند، حتی اگر سالم به نظر برسند ممکن است سریع تر فاسد گردند.

سخن آخر

توجه داشته باشید که بوی بد دستگاه جوجه کشی تنها یک مسئله ظاهری و آزاردهنده نیست و می تواند نشانه ای وجود یک مشکل اساسی در روند پرورش جوجه ها باشد. اما شما باید با دقت در انتخاب تخم های سالم، رعایت بهداشت دستگاه، کنترل دما و رطوبت و نیز، توجه به علائم هشدار دهنده از علل این بوهای ناخوشایند پیشگیری نمایید و محیطی سالم و مناسب برای رشد جوجه ها فراهم کنید. فراموش نکنید که در جوجه کشی جزئیات مهم اند و همین توجه به جزئیات است که نتیجه ای موفق، تمیز و قابل افتخار را برای شما رقم خواهد زد. بنابراین، هر بو و هر نشانه ای را باید جدی بگیرید و با مراقبت مستمر مسیر جوجه کشی را به یک تجربه موفق و دل چسب تبدیل کنید.

سوالاتی که ممکن است از خودتان پرسیده باشید؟

– چرا ممکن است دستگاه جوجه کشی بوی متعفن و آزاردهنده بدهد؟
بوی بد دستگاه جوجه کشی معمولا به دلیل وجود تخم های فاسد، جنین های مرده، رطوبت زیاد، تهویه ضعیف یا تمیز نکردن دستگاه بعد از دوره های قبلی جوجه کشی ایجاد می شود. زیرا، این عوامل باعث رشد باکتری ها، کپک ها و فساد مواد آلی داخل دستگاه می شود.
– چه عواملی باعث فاسد شدن تخم ها در دستگاه جوجه کشی می شوند؟
عولمل اصلی فساد تخم ها عبارتند از؛ استفاده از تخم های بی نطفه یا ترک خورده برای جوجه کشی، ورود آلودگی به داخل تخم، مرگ جنین در حین رشد، نوسانات شدید دمایی و رطوبتی، تهویه نامناسب دستگاه و …
– چه اقداماتی را باید قبل از شروع جوجه کشی برای جلوگیری از بوی بد دستگاه انجام داد؟
از جمله این اقدامات، تمیز کردن و ضدعفونی کامل دستگاه، استفاده از تخم های سالم و بدون ترک و نیز، بدون هرگونه آلودگی برای جوجه کشی، بررسی سیستم تهویه دستگاه، اطمینان از تنظیم صحیح دما و رطوبت داخل دستگاه و نیز، پاکسازی و آماده نمودن سینی آب و فن ها
– بهترین روش برای تمیز کردن دستگاه جوجه کشی چیست؟
شما باید دستگاه جوجه کشی را با استفاده از محلول آب و سرکه سفید و یا جوش شیرین تمیز نمایید. اما اگر نیاز به ضدعفونی کننده قوی تری باشد، می توانید از محلول های دامپزشکی مثل ویرکون استفاده کنید. توجه داشته باشید که حتما تمام قسمت ها مثل سینی آب، فن، کف و دیواره های داخلی باید با دقت تمیز شوند و بعد از خشک شدن دوباره مونتاژ گردند.
– آیا می توان در حین جوجه کشی بوی بد دستگاه را، بدون آسیب به تخم ها کاهش داد؟
بله، درصورت وجود بوی بد در حین جوجه کشی، شما می توانید با باز کردن درب دستگاه در بازه های کوتاه و کنترل شده تهویه طبیعی انجام دهید. همچنین، در این مورد حذف سریع تخم های مشکوک یا بدبو، شستشوی سریع سینی آب و استفاده محدود از مواد جاذب بو مثل زغال فعال در نزدیکی دستگاه و بدون تماس با تخم ها می تواند موثر باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *